Foto: Fabin Ponce / Alamy / Alamy / Profimedia

prijatno

Brzo, jeftino i zasitno jelo spremno očas posla: Tamniće ga i najveći gurmani, ko ga proba neće se pokajati

Ove neodoljive zapečene tikvice sa sirom su pravi izbor, naročito u danima kada nemate ideju šta da spremite, a želite nešto hranljivo i aromatično.

Objavljeno: 29.08.2025. 18:16h

Tikvice spadaju u povrće koje uvek imamo u kuhinji u ovo doba godine jer je jeftino, lako dostupno i vrlo praktično, a danas vam predstavljamo fenomenalan recept s njima za koji možda niste čuli.

Zapečene tikvice sa sirom idealne su kad želite ukusan, a jednostavan obrok bez puno komplikacija. Spoj pavlake, čedara i parmezana stvara savršen sos koji tikvicama daje bogat i pun ukus. Sve se jednostavno složi, zapeče i za kratko vreme dobijate jelo koje može biti i lagano glavno jelo ili prilog uz, recimo, šnicle ili ćufte.

Posebno će ga voleti oni koji preferiraju zdrave, ali zasitne obroke.

Sastojci:

  • 4 tikvice srednje veličine
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike brašna
  • 2 čena belog luka
  • 1,5 šolja neutralne pavlake za kuvanje
  • ½ šolje rendanog parmezana
  • 2 šolje rendanog čedar sira
  • so i biber po ukusu
  • majčina dušica po ukusu

Priprema

  1. Uključite rernu da se greje na 190°C, a tikvice oljuštite i isecite na kolutove, pa posolite i sklonite na stranu.
  2. Otopite puter u tiganju, pa tome dodajte sitno seckan beli luk i propržite kratko, pa dodajte brašno i uz mešanje pržite dok ne počnu da se pojavljuju mehurići.
  3. Sklonite na stranu, pa sipajte neutralnu pavlaku, vratite na ringlu i ostavite da proključa.
  4. Dodajte tome rendan čedar (ostavite malo za kraj, za posipanje) i parmezan, pa dodajte začine po ukusu i mešajte sve dok se sir ne istopi potpuno.
  5. U posudi za pečenje koju ste podmazali puterom ređajte sloj tikvica, pa sloj smese od sira i pavlake, pa ponovo ređajte usoljene tikvice i tako sve dok ne potrošite materijal. Na kraju pospite čedarom i ukrasite majčinom dušicom.
  6. Pecite oko 25 minuta, pa služite toplo. Po želji možete nakon pečenja da ukrasite peršunom.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)