Dinstano meso, Foto: Printscreen/youtube/ Simple Meal Prep.

obratite pažnju

Ovo je tajna najboljeg dinstanog mesa! Običnu šniclu pretvorite u čudo, evo i pomoću čega

Kašičica senfa, prstohvat šećera ili kap sirćeta - to su sitnice koje razbijaju vlakna i daju dubinu ukusu.

Objavljeno: 28.08.2025. 12:16h

Dinstanje nije prženje, niti obična priprema jela - to je spor proces u kojem meso upija sve sokove, a luk se pretvara u karamelizovanu magiju. Ključ je u strpljenju, ali i u nekoliko trikova koje domaćice retko otkrivaju.

Koje meso je najbolje za dinstanje?

Birajte meso sa malo masnoće i vezivnog tkiva - kao što su juneći vrat, plećka ili svinjski but. Takvi komadi traže vreme, ali kada se puste da se polako dinstaju, daju najmekšu teksturu.

Korak po korak, kako savršeno dinstati:

- Na malo ulja propržite sitno seckani luk dok ne postane staklast.

- Dodajte meso i kratko ga zapecite sa svih strana, da zadrži sokove.

- Sipajte malo vode ili bujona, poklopite i smanjite vatru.

- Dinstajte polako, uz povremeno mešanje, dok meso ne omekša, oko 60-90 minuta.

Tajni dodatak koji menja sve

Kašičica senfa, prstohvat šećera ili kap sirćeta - to su sitnice koje razbijaju vlakna i daju dubinu ukusu.

Dodajte po osećaju i probajte dok ne postignete savršen balans.

Greške koje treba izbegavati

- Ne dodajte previše tečnosti, meso treba da se krčka, a ne da pliva.

- Ne mešajte prečesto, pustite da se stvori korica.

- Ne žurite, brzina ubija teksturu.

Kada se meso dinsta kako treba, cela kuća miriše na toplinu, domaćinstvo i detinjstvo. Ovo nije samo obrok - to je podsetnik da su najlepše stvari u životu jednostavne, ali ne i površne.

(Espreso/blic žena/prenela PV)