Ručak, Foto: Fabin Ponce / Alamy / Alamy / Profimedia

prijatno

Južnjačko jelo prste da poližete: I gurmani uživaju u njemu, majstorski recept, a imaćete ručak za 2 dana

Postoji mnogo načina da se napravi kapama i nijedan nije pogrešan, a možete je pripremiti od malo mlevenog mesa, spanaća i pirinča i preliti umućenim jajima s pavlakom i uživati u izdašnom jelu po svačijem ukusu.

Objavljeno: 27.08.2025. 10:12h

Kapama je jedno od jela balkanske kuhinje koja spajaju jednostavnost pripreme i bogat ukus.

Smatra se tradicionalnim bugarskim jelom, koje je najverovatnije došlo sa Istoka, ali se dugo priprema i u Makedoniji i na jugu Srbije, gde se obavezno pravi na Đurđevdan. U svakom slučaju je toliko omiljeno da postoji mnogo verzija kapame. Može se praviti s mesom ili bez njega, od seckanog ili mlevenog mesa, uz dodatak kiselog kupusa... na bezbroj načina!

Mi vam danas predstavljamo recept za kapamu koja je fenomenalan spoj povrća, mesa, pirinča i kremaste zaprške od jaja i mlečnih proizvoda, a sve joj to daje posebnu aromu i sočnost.

Idealna je za porodični ručak ili večeru, a može se praviti sa spanaćem, blitvom ili zeljem, u zavisnosti od sezone i ukusa.

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 šargarepa srednje veličine
  • 300 g spanaća (može i blitva ili zelje)
  • 250 g mlevenog mesa (po izboru ili mešanog)
  • 100-120 g pirinča
  • triput više vode od pirinča
  • 2 jajeta
  • malo kisele pavlake i jogurta
  • so, biber i suvi začin po ukusu
  • ulje po potrebi

Priprema

  1. Isecite crni i beli luk sitno, a potom isecite šargarepu na vrlo tanke trake. To propržite na malo ulja, pa dodajte meso i začine prema ukusu.
  2. Kad se meso sa povrćem dobro uprži, dodajte sitno sečen i oceđen spanać, pa dodajte vrlo malo vode, samo da se ne bi lepilo za dno tiganja.
  3. Dinstajte uz povremeno mešanje dok spanać ne bude delovao gotovo, pa ubacite šolju pirinča i tri puta više vode od pirinča. Sve dobro promešajte i ostavite da se krčka poklopljeno dok pirinač ne bude pri kraju.
  4. Potom uključite rernu da se greje na 200 stepeni.
  5. U jednoj dubljoj činiji žicom umutite jaja s kiselom pavlakom i jogurtom u količini po želji.
  6. Kad pirinač bude skoro gotov, prebacite jelo u posudu za pečenje, pa ga prelijte smesom od jaja i mlečnih proizvoda i stavite da se peče dok se ne formira korica.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)