prijatno
Južnjačko jelo prste da poližete: I gurmani uživaju u njemu, majstorski recept, a imaćete ručak za 2 dana
Postoji mnogo načina da se napravi kapama i nijedan nije pogrešan, a možete je pripremiti od malo mlevenog mesa, spanaća i pirinča i preliti umućenim jajima s pavlakom i uživati u izdašnom jelu po svačijem ukusu.
Kapama je jedno od jela balkanske kuhinje koja spajaju jednostavnost pripreme i bogat ukus.
Smatra se tradicionalnim bugarskim jelom, koje je najverovatnije došlo sa Istoka, ali se dugo priprema i u Makedoniji i na jugu Srbije, gde se obavezno pravi na Đurđevdan. U svakom slučaju je toliko omiljeno da postoji mnogo verzija kapame. Može se praviti s mesom ili bez njega, od seckanog ili mlevenog mesa, uz dodatak kiselog kupusa... na bezbroj načina!
Mi vam danas predstavljamo recept za kapamu koja je fenomenalan spoj povrća, mesa, pirinča i kremaste zaprške od jaja i mlečnih proizvoda, a sve joj to daje posebnu aromu i sočnost.
Idealna je za porodični ručak ili večeru, a može se praviti sa spanaćem, blitvom ili zeljem, u zavisnosti od sezone i ukusa.
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka srednje veličine
- 2-3 čena belog luka
- 1 šargarepa srednje veličine
- 300 g spanaća (može i blitva ili zelje)
- 250 g mlevenog mesa (po izboru ili mešanog)
- 100-120 g pirinča
- triput više vode od pirinča
- 2 jajeta
- malo kisele pavlake i jogurta
- so, biber i suvi začin po ukusu
- ulje po potrebi
Priprema
- Isecite crni i beli luk sitno, a potom isecite šargarepu na vrlo tanke trake. To propržite na malo ulja, pa dodajte meso i začine prema ukusu.
- Kad se meso sa povrćem dobro uprži, dodajte sitno sečen i oceđen spanać, pa dodajte vrlo malo vode, samo da se ne bi lepilo za dno tiganja.
- Dinstajte uz povremeno mešanje dok spanać ne bude delovao gotovo, pa ubacite šolju pirinča i tri puta više vode od pirinča. Sve dobro promešajte i ostavite da se krčka poklopljeno dok pirinač ne bude pri kraju.
- Potom uključite rernu da se greje na 200 stepeni.
- U jednoj dubljoj činiji žicom umutite jaja s kiselom pavlakom i jogurtom u količini po želji.
- Kad pirinač bude skoro gotov, prebacite jelo u posudu za pečenje, pa ga prelijte smesom od jaja i mlečnih proizvoda i stavite da se peče dok se ne formira korica.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)