Foto: Bakina kuhinja
poslastica
Starinski recept za lenju pitu sa jabukama koja uspeva baš svima: Odmah napravite duplu meru, nećete se pokajati
Ako volite voćne slatkiše, koji nisu previše slatki, onda ćete ovaj recept obožavati.
Objavljeno: 25.08.2025. 15:49h
Bojana Savić
Ostale su vam stare jabuke koje nikako da pojedete? Zašto ne biste napravili lenju pitu i uživali u starom slatkišu koji nas momentalno vraća u detinjstvo.
Priprema ovog kolača uopšte nije zahtevna, a ukus koji ćete dobiti je neponovljiv. Pogotovo ako više preferirate voćne poslastice.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša ulja
- 1 čaša šećera
- 2 čaše brašna
- 1 keica praška za pecivo
Za fil:
- 1 kg jabuka
- 2 kašike ulja
- 1 kesica vanilin secera
- 1/2 kesice cimeta
- po želji šećera
- po potrebi 2 do 3 kašike griza
- šećer u prahu
Priprema:
- Umutiti jaja i šećer dok se ne dobije penasta masa. Potom dodati ulje, jogurt i još malo mutiti da se sve lepo sjedini.
- Dodajte brašno sa praškom za pecivo i lagano sjediniti sve sastojke.
- U šerpi na ulju izdinstajte narendane jabuke, a onda po želji dodajte šećer, vanilin šećer i cimet.
- Ako vam se čini da je smesa retka, dodajte griz.
- Zagrejte rernu na 200 stepeni. U podmazan i brašnom posut pleh stavite polovinu testa i pecite ga 10 minuta dok se ne uhvati korica.
- Izvadite pleh, rasporedite fil sa jabukama i odozgore stavite drugu polovinu testa.
- Peći još 40 minuta, a čačkalicom proveriti da li je pita gotova.
- Kada se kolač ohladi, pospite šećer u prahu preko i uživajte.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/A.V./prenosi:B.S.)