Dr Dejan Čubrilo, Foto: Printscreen/RTS

srbi, zapamtite da...

Ovaj napitak nikako ne smete da pijete uveče! Srbi nemaju pojma šta radi organizmu! "Creva će vam..."

Potrošen, iscrpljen i snižen nivo kortizola je problem za organizam

Objavljeno: 09.08.2025. 16:35h > 16:38h

Veliki broj ljudi izložen je hroničnom stresu. Umor, nesanica, burne reakcije, aksioznost mogu biit posledice toga, a kako nam hrana može pomoći.

"Kortizol, kao hormon, vrši kontrolu zapaljenskih reakcija, ali i daje energiju, motivaciju, fokus, želju, bez kortizola nema energije. Potrošen, iscrpljen i snižen nivo kortizola je problem za organizam. Čim neko burno reaguje, znači da je pod hroničnim stresom", objasnio je dr Dejan Čubrilo, profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i specijalista medicine sporta u emisiji "Ordinaciji" na RTS -u.

Dr Dejan Čubrilofoto: Printscreen/youtube/RTSOrdinacija-Zvaničnikanal

Povišeni stres utiče negativno na naš najosetljivi deo organizma, creva. Kako je doktor objasnio, kako dodaje, normalno je imati stolicu jedan do dva puta dnevno. Kada postoji poremećaj varenja i poremećaj enzima, stolica će imati specifičan, intenzivniji miris nego ranije. Kada je u pitanju koža, povišen kortizol izaziva pojavu ekcema, melazma, psorijaze.

"Uzmite tahini (pastu od susama), to je odlično. Bićete na putu obnove potrošenog kortizola. Krompir, proja i kačamak, to je nekada bilo normalno i ljudi su obnavljali svoj kortizol. Sve smete, i krompir, sočivo, to je sve fenomenalna hrana. Važna je količina, a danas imamo situaciju gde su ljudi naučili da se ne kombinuju meso i krompir, u takvim situacijama ljudi pojedu meso, a krompir ne, zbog čega se dešava da organizam nema mogućnost da biološki iskoristi meso. Ako ste fizički aktivni, vi morate uzeti kombinaciju mesa i krompira ili mesa i pirinča", dodao je doktor.

Kafafoto: Charlotte Lake / Panthermedia / Profimedia

Alkohol bi trebalo izbegavati, a kafu?

Ovaj napitak podiže nivo kortizola. "Kafa ujutru je u redu, uveče nije, tada podiže kortizol, melatonin pada i nema spavanja. Masna hrana podiže nivo kortizola. Uveče se unosi lagana hrana i hrana koja spušta nivo kortizola (kuvani ječam, spanać, urme, suvo grožđe). Kortizol se "budi" u zavisnosti od doba godine, oko četiri, pet, šest časova ujutru, zbog toga je potrebno imati ustaljeno vreme buđenja, ali i da to bude za vreme "talasa kortizola", naglasio je.

Bonus video:

(Espreso/BlicŽena/Jelena Milenković/RTS/Prenela: N.J)