DOKTOR ČUBRILO OTKRIO OD ČEGA NAM "RĐA" ORGANIZAM: Ovih 5 stvari mogu spečiti zapaljenske procese!
Doktor Dejan Čubrilo, Foto: Printscreen/RTS

OPREZ

DOKTOR ČUBRILO OTKRIO OD ČEGA NAM "RĐA" ORGANIZAM: Ovih 5 stvari mogu spečiti zapaljenske procese!

To je nešto što leži ispod svih bolesti, uzrok svih bolesti

Objavljeno:

Doktor Dejan Čubrilo govorio je o oksidativnom stresu i otkrio kako da se problem reši. Ovo su najbolji antioksidansi, a evo i namirnica koje sadrže! Šta je oksidativni stres, koliko narušava naše zdravlje i koja je to hrana koja ga stimuliše, a koja pomaže da se organizam „izleči“, rekao je u emisiji „RTS Ordinacija“ prof. dr Dejan Čubrilo, profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i specijalista medicine sporta. „To je nešto što leži ispod svih bolesti, uzrok svih bolesti. Oksidacija je rđa, i ona naglašava upalu, zapaljenje se ne vidi u organima, a oni su unutra. Povećava starenje kože, smeđe fleke na rukama, to su znaci da je telo pod uticajem slobodnih radikala koji opterećuju ćelije, kolagen, hrskavicu, kožu“, objasnio je dr Čubrilo.

Stres
foto: Profimedia

Često govorimo o slobodnim radikalima kao neprijateljima našeg zdravlja. Šta su slobodni radikali i kako nam štete?

„Ovo su proizvodi našeg metabolizma. Ako u našem telu ima previše šećera, masti, proteina, naša „fabrika” radi i preko auspuha uklanja višak koji se jednostavno ne može pretvoriti u energiju. Kada se tome dodaju vazduh, voda, zračenje, telekomunikacije, sve su to pokretači koji potenciraju razvoj slobodnih radikala, a koji izazivaju bolesti srca, zglobova, autoimune bolesti. Ispod njih leži oksidativni stres ili 'rđanje' našeg tela." Koji su simptomi oksidativnog stresa? Ovo su znaci da je vaše telo pod oksidativnim stresom: umor, loše pamćenje, problem sa koncentracijom, oslabljen imunitet, bolovi u mišićima i zglobovima, nervozna creva, nervoza, glavobolja, alergije… Odatle se nastavlja uništavanje tkiva iznutra“, kaže profesor. A kako da proverite da li imate oksidativni stres ili ste mu podložni, dr Čubrilo je naveo 20 pitanja. Ako imate preko devet pozitivnih odgovora, to je znak da imate povećan nivo slobodnih radikala i da vaše telo nema načina i kako da se bori protiv toga. Kako se osloboditi ovog oksidativnog stresa?

U tom slučaju dobro je jutro započeti čašom mlake, tople vode sa kašičicom mlevene kurkume u kojoj se topi kašičica meda. Savetuje i razblaženo jabukovo sirće, ali samo jednu vrstu.

Kurkuma
foto: Profimedia

Profesor je preporučio i nekoliko "lekovitih" sokova koji će pomoći da se oslobodite oksidativnog stresa i neutrališete slobodne radikale u telu. Lako se spremaju, potrebno je samo pomešati sve sastojke, a sokove je najbolje piti ujutru. Dr Čubrilo je izdvojio pet najvažnijih antioksidanata, a to su: alfalipoična kiselina, vitamin C, glutation, vitamin E i konezim K10. Zato preporučuje uzimanje pola tablete od 500 mg vitamina C uz svaki obrok, što je 750 mg tokom dana.

Pomorandža, Narandža, Pomorandžina kora, Ljuštenje, Kora, Voće, Kuhunja
foto: Profimedia

Alfapoinska kiselina se nalazi u spanaću, šparogama, krompiru, brokoliju, kuvanom domaćem paradajzu... Svi će uneti dovoljnu količinu ove hranljive materije iz ovih namirnica, napominje dr Čubrilo. „Do 25 godina, naše telo proizvodi dovoljno koenzima K10. Kada ima više od 50, 55 godina, ovaj nutrijent ne postoji u njegovim ćelijama. Tada bi već trebalo da uzimate dva, tri puta godišnje. Svako ko uzima statine treba da uzima conesim K10. Oni utiču na smanjenje količine ovog koenzima“, kaže doktor.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.