Pita, Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia

majstorski

Starinski recept za pitu prste da poližete: Ništa brže niste spremili i slađe pojeli, specijalitet uspeva svima

Jednostavna za pripremu, slasna i zasitna, ova brza domaća pita je obavezna u svakom porodičnom kuvaru.

Objavljeno: 24.07.2025. 21:46h

Ako uživate u domaćim pitama bez kora, starinski recept za užičku razljevušu nešto je što morate da probate.

Služite ovako pripremljenu pitu uz kiselo mleko ili hladan jogurt i možete biti sigurni da satima nećete biti gladni. Pre nego što sipate so, obavezno proverite koliko je slan sir, kako biste dobili fenomenalan ukus.

Sastojci:

  • 2 veća jajeta
  • 150 g kajmaka
  • 300 g sitnog, slanog sira
  • 300 ml mleka
  • 300 g kukuruznog brašna
  • 1 šoljica ulja
  • so po ukusu

Priprema

  1. Odvojite belanca od žumanca, pa umutite belanca u čvrst sneg.
  2. Odvojeno umutite žumanca s uljem i kajmakom, pa dodajte mleko i sitan sir, pa posolite i promešajte.
  3. Zatim uz mešanje dodajte malo po malo brašna, pa kad se lepo sjedini, dodajte sneg od belanaca i promešajte.
  4. Sipajte u tepsiju obloženu pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)