Kolač, Foto: Albert Gonzlez / Alamy / Alamy / Profimedia

POSLASTICA

Ukusniji kolač nećete probati ni za 3 života: Brzinski se sprema i spas je kad vam se jede slatko, ukus osvaja

Nakon tri dana u frižideru, ova lagana poslastica koja spaja čokoladni i voćni ukus ostaće fenomenalna i osvežavajuća, a priprema se očas posla.

Objavljeno: 19.07.2025. 19:10h

Najveće letnje vrućine znače da nam treba nešto kremasto, lagano i hladno, a ako tražite savršen letnji dezert koji je osvežavajući i pravi se za tili čas, ovaj kolač s piškotama, malinama i sirom je pravi izbor.

Pošto ne zahteva pečenje kore i ima kremaste slojeve i izraženu voćnu notu, ova poslastica će vas oduševiti na prvi zalogaj, a biće sve bolja kad malo odstoji u frižideru.

Sastojci:

  • pakovanje piškota
  • 250 g zamrznutih malina
  • 150 slatke pavlake
  • 80 g šećera
  • 30 g gustina
  • sok jedne pomorandže
  • 150 g rikota sira
  • 50 šećera u prahu
  • 15 g kakao praha
  • čokolada za dekoraciju

Priprema

  1. Pomešajte maline, šećer i gustin u jednoj šerpi, pa sve dobro promešajte da se gustin razmuti. Ostavite da kuva dok se ne zgusnem uz povremeno mešanje.
  2. Po dnu manjeg kalupa poređajte piškote, pa ih namažite sokom od pomorandže.
  3. Preko piškota stavite smesu od malina i poravnajte.
  4. Ponovo poređajte piškote i mažite ih ovlaš četkicom sokom od pomorandže.
  5. Pomešajte u činiji rikota sir i šećer u prahu, pa mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Dodajte slatku pavlaku, pa mutite mikserom dok ne dobijete gust krem. Na kraju dodajte kakao i promešajte dok se ne rasporedi jednako.
  6. Namažite fil preko piškota i poravnajte špatulom.
  7. Izrendajte preko fila čokoladu za dekoraciju, pa stavite u frižider. Trebalo bi da odstoji dok se ne stegne, najmanje 2-3 sata.
  8. Fenomenalno je rešenje za tople dane, kad vam se jede nešto slatko, a ne uključuje vam se rerna.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)