kuvar otkrio recept
Krompir salata bez luka i sirćeta: Ovo joj daje poseban šmek, zaboravićete na stari recept kada ovo probate
Obožavana krompir salata je klasik koji se često nalazi na našim trpezama, ali poznati kuvar Džejmi Oliver joj je dao sasvim novi šmek
Krompir salata rado se jede u bilo koje doba godine, ali je posebno popularna u letnjim mesecima, kada odlično ide uz sve vrste mesa i ribe, povrće i kuvana jaja.
Za ovo omiljeno evropsko jelo postoji mnogo različitih recepata, a u njenom sastavu su gotovo uvek obavezni crni ili crveni luk i sirće, dok ćete u nekim varijantama pronaći i majonez.
Po čemu se krompir salata Džejmija Olivera razlikuje od ostalih?
Međutim, poznati engleski kuvar Džejmi Oliver pravi je bez ovih sastojaka, a za kremastu teksturu dodaje grčki jogurt, koji je savršen način da se krompir salata učini još više osvežavajućom i laganom. Za kiselkast ukus, tu je sok od limuna umesto sirćeta.
Kako Oliver navodi na svom sajtu, jedna porcija ovako pripremljene salate od krompira ima 121 kaloriju, 3,7 g masti, 2,8 g proteina i 20,4 g ugljenih hidrata. Zbog toga je odlična alternativa klasičnom receptu, a ukus joj je fantastičan.
Sastojci:
- 1 kilogram krompira
- 2 kašike grčkog jogurta
- 1 limun
- 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
- 30 g mešavine začinskog bilja, kao što su nana, vlašac, peršun, mirođija
- so i biber po ukusu
Priprema
- Oljuštite krompir i isecite ga na komade veličine po želji. Stavite ih u veliku šerpu, pa kad voda proključa ostavite da se kuva oko 15 minuta ili dok ne omekšaju. Potom procedite i ostavite da se hlade.
- Iseckajte začinsko bilje, pa ih pomešajte s jogurtom, sokom od jednog limuna i maslinovim uljem. Dodajte so i biber po ukusu i promešajte dobro.
- Dodajte u ovu posudu krompir, pa mešajte dok se dresing ne rasporedi ravnomerno.
Ovako pripremljena krompir salata može se služiti i topla i hladna.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)