ukusno do bola
Srbi ga zovu "sirotinjsko sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste
Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće
U vremenu kada svi jurimo za skupim namirnicama i komplikovanim receptima, jedan stari, domaći recept vraća veru u jednostavnu i ukusnu kuhinju.
Radi se o takozvanom "sirotinjskom sosu", kako ga je nazvala čuvena Baka koja je recept podelila sa nama i izazvala lavinu pozitivnih reakcija.
Za pripremu ovog toplog i kremastog sosa potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće:
Sastojci:
- 4 čena belog luka
- 1 kašika brašna
- Malo ulja
- Suvi začin po ukusu
- Mleveni biber
- Seckani peršunov list
Priprema: Beli luk se sitno isecka i stavi u šerpu s malo ulja, odmah se dodaje i brašno. Ulja treba biti taman toliko da pokupi brašno. Sve se lagano prži dok beli luk ne zamiriše, a brašno ne dobije finu krem boju.
Zatim se sve nalije vodom i brzo meša žicom da se ne stvore grudvice. Neka vri 2 minuta – po potrebi dodajte još malo vode ako želite ređi sos. Na kraju se dodaju suvi začin, biber i seckani peršun.
Služi se toplo, kao sos uz meso, ribu, krompir – a mnogi ga obožavaju i samostalno, s parčetom hleba umočenim pravo u tanjir.
„Mi ga volimo dok je vruć – umočiš hleb i jedeš slatko. Tanjiri uvek budu obrisani do poslednje kapi. Majka je to zvala sirotinjsko jelo, ali za nas je to prava gozba“, kaže autorka recepta.
Jednostavno, jeftino, brzo i ukusno.
Bonus video:
(Espreso / M.S.)