Testo, Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia
majstorski
Sve domaćice tražiće vam ovaj recept: Mekike sa povrćem nestaju sa tanjira za tren oka, ovo im daje poseban šmek
Mekike su omiljeni doručak, užina ili, pak, večera mnogih.
Objavljeno: 02.07.2025. 21:28h
Bojana Savić
Sigurno ih se sećate još iz vremena kada vam ih je baka spremala dok ste nestrpljivo čekali pored šporeta da zgrabite jednu i izletite napolje. Mogu da se jedu slane i slatke, apsolutno podjednako ukusne ako uz njih uzmete parče sira ili ih samo umočite u šećer.
Mekike su omiljeni doručak, užina ili, pak, večera mnogih. Recepti za njih su česti, uglavnom jednostavni i sa veoma malo varijacija.
Ipak, i pored toga, iznenađenja su i dalje moguća, a ove slane mekike se spremaju sa malim, ali ukusnim obrtom. Naime u njih ide jedan dodatak koji im daje poseban šmek, a u pitanju je - pivo.
Sastojci:
- 1/2 kg brašna
- 200 ml vode (mlake)
- 100 ml piva
- 1 kesica suvog kvasca (7 grama)
- 1/2 kašičice soli
- ulje ili mast za prženje
- 1 veća šargarepa
- 250 grama karfiola
- 250 grama brokolija
- biber po ukusu
- kašičica slatke mlevene paprike
Priprema:
- Prosejano brašno pomešajte s kvascem, dodajte so, mlaku vodu i pivo, pa zamesite testo da bude malo ređe nego za hleb.
- U testo dodajte jednu izrendanu šargarepu, kao i cvetni deo brokolija i karfiola, iseckane na veličine od oko 1,5 centimetara. Dodajte začine.
- Testo mešajte drvenom kašikom sve dok ne počne da se odvaja od zidova vanglice.
- Pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste.
- U dublji sud stavite dosta ulja (masti), zagrejte ga, smanjite temperaturu i pržite testo – mekike.
- Ruke nakvasite u vodi, od naraslog testa kidajte parčiće (veličine male jabuke), razvucite ih u željene oblike, stavite na zagrejano ulje i s obe strane pržite po tri-četiri minuta.
- Pržene mekike izvadite iz ulja, stavite na kuhinjski papir da se ulje ocedi i vruće možete da poslužite uz sir, jogurt, kiselo mleko...
- Veoma su ukusne ako ih umačete u sos od majoneza i pavlake, koji se lako pravi. Umutite 100 g majoneza i 100 g pavlake, dodajte so, biber, beli luk u prahu i aromatično bilje po sopstvenom ukusu i uživajte.
Bonus video:
(Espreso/Ona/prenosi:B.S.)