isprobajte
Internet poludeo za magičnim paradajzom iz tiganja na pasulju! Ukus je mediteranski, a priprema... HIT
U pitanju je aromatični proprženi paradajz na kremastom pireu od pasulja.
Ako tražiš letnje jelo koje je brzo, sveže, lako, ali i zasitno – ovo je pravi recept. Ukusi su mediteranski, priprema opuštena, a rezultat je jedno od onih jela koje ćeš poželeti da praviš opet i opet.
U pitanju je aromatični proprženi paradajz na kremastom pireu od pasulja.
Potrebno je:
Zreo paradajz (mesnatija sorta, bez mnogo semenki i vode) 3-4 komada
1 konzerva belog pasulja
1 veći čen belog luka
Malo svežeg ruzmarina (možete zameniti i svežim peršunom, ako ga više volite)
So i biber po ukusu
Sok od limuna
Maslinovo ulje
Preliv za isprženi paradajz:
Izrendana ili isitnjena korica limuna
Origano
Vinsko sirće
Maslinovo ulje
Malo meda ili javorovog sirupa
Malo tucane ljute paprike
So
Postupak:
Isecite opran pararadajz na malo deblje kolutove (oko 1 cm debljine), pa ih propržite na neprijanjajućem tiganju sa malo maslinovog ulja. Dovoljno je nekoliko minuta sa obe strane – dok ne porumeni i lepo se zapeče (pogledajte postupak na priloženom reels-u);
U međuvremenu napravite pire od pasulja tako što ćete opran i oceđen pasulj iz konzerve izblendati sa čenom belog luka, svežim začinima, kašikom maslinovog ulja i malo soka od limuna, soli i bibera, po vašem ukusu;
Napravite i preliv za pečeni paradajz tako što ćete u šoljici ili posudici izmešati maslinovo ulje, rendanu ili isitnjenu koricu limuna, origano, malo vinskog sirćeta, ljute paprike (ako volite), malo javorovog sirupa (ili meda, da balansirate kiselinu) i soli po ukusu;
Servirajte na tanjire gomilice pirea od pasulja, preko njega poređajte kriške prepečenog paradajza, pa preko njih prelijte po malo pripremljenog dresinga.
Poslužite uz hrskave kriške prepečenog hleba - idealne za umakanje u aromatični pire od pasulja.
(Espreso/plantbased.telegraf/prenela PV)