opasna je jako!
Kardiolozi tvrde da je ovo najopasnija hrana za srce! Holesterol od nje skače kao lud, razara organizam!
Takva hrana ima visok udeo zasićenih masti
„Loš izbor hrane može dovesti do povišenja krvnog pritiska i holesterola, kao i razvoja dijabetesa, a to su sve faktori rizika za bolesti srca i moždani udar“, kaže kardiolog Enrike Garsia-Sajan.
Jedan od mnogih uzroka bolesti srca je dijabetes. On se obično povezuje s lošom ishranom, prekomernom težinom i unosom puno ugljenohidrata.
„Kako bi se izbeglo obolevanje od dijabetesa, preporučuje se hrana s niskim udelom ugljenohidrata. Takođe je važno izbegavati hranu s visokim udelom trans masti ili zasićenih masti, koja može da uzrokuje pojavu naslaga holesterola u arterijama, što može dovesti do začepljenja koja na kraju mogu da uzrokuju srčani udar“, pojašnjava kardiolog Ahmed Ansari.
Osim toga, važno je ograničiti unos soli. Ishrana bogata solju može dovesti do visokog krvnog pritiska, a kada je on dugotrajan i nekontrolisan, može da izazove zatajenje srca.
Najgora hrana za zdravlje srca
Treba izbegavati namirnice s visokim udelom životinjske masti poput slanine, odrezaka i masnog mesa.
„Takva hrana ima visok udeo zasićenih masti, što može dovesti do visokog holesterola, odnosno, u konačnici, do začepljenja arterija“, tvrdi dr Ansari.
Dr Garsia-Sajan se slaže: „Toplo preporučujem da svi moji pacijenti ograniče unos prerađenih mesnih proizvoda (kao što su slanina, šunka i kobasice), koji sadrže velike količine zasićenih masti i natrijuma i koji se povezuju s povećanim rizikom od srčanih bolesti.
Bonus video: