Ručak, Foto: Fabin Ponce / Alamy / Alamy / Profimedia

probajte

Potrebno je samo 2 sastojka za obrok kojem niko neće odoleti: Uspeva svima, a sprema se očas posla

Bez obzira na to pokušavate li da se rešite ponekog kilograma viška ili samo želite laganiju ishranu tokom toplotnog talasa, ovaj letnji ručak je fenomenalan izbor, a biće prijatan i kad se ohladi!

Objavljeno: 26.06.2025. 18:22h

Tikvice tokom leta koristimo na bezbroj načina, ali retko se setimo da od njih može da se napravi ukusan i zdrav pire, koji odlično ide uz sve vrste mesa, ribe i salata!

A sada je pred vama najjednostavniji recept, koji možete obogatiti začinima po svom ukusu. Pošto je tikvica sama po sebi puna vode i lako dobije kremastu teksturu posle kuvanja, ne trebaju vam ulje, margarin i mleko, kao u slučaju pripreme pire krompira.

Ipak, za gušću konzistenciju možete s tikvicama skuvati i jedan krompir, a sve što vam je ostalo od ručka kasnije pomešajte i pecite u rerni oko 15 minuta i dobićete laganu večeru za leto.

Niskokalorična večera

Dve tikvice srednje veličine imaju između 60 i 70 kalorija, a ukoliko se termički obrade kuvanjem, taj broj opada na 30 do 35 kalorija!

Pire od tikvica

Sastojci:

  • 2 tikvice srednje veličine
  • začini po ukusu

Priprema

  1. Dobro operite tikvice i isecite ih na komade.
  2. Stavite vodu da se kuva, pa kad proključa, ubacite sečene tikvice. Kuvajte ih na srednjoj vatri ne duže 20 minuta, odnosno dok viljuška "ne propadne" kroz njih.
  3. Prospite vodu (možete da je ohladite i iskoristite za zalivanje biljaka), pa ubacite komade tikvice u blender ili secka ili ih samo ispasirajte viljuškom.
  4. Dodajte začin ili začine po ukusu: so, biber, peršun, mirođiju, majčinu dušicu.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)