Kolač, Foto: Geoffrey Swaine / Shutterstock Editorial / Profimedia

kremasta poslastica

Kolač spreman za 15 minuta, a vaši najmiliji će ga smazati za tren oka: Nećete se pokajati ako ga spremite

Kada poželite brz i osvežavajuć dezert koji će vas osvojiti na prvi zalogaj, keks torta je uvek pravi izbor.

Objavljeno: 16.06.2025. 18:08h

Ova kremasta poslastica idealna je za letnje dane jer se priprema bez rerne i bez komplikovanih koraka. Gotova je za svega 15 minuta, a rezultat je torta lagane teksture, bogatog ukusa i savršenog balansa između krema i keksa.

Osim što je osvežavajuća, prava je čarolija za nepce, a može se pripremiti i unapred, što je čini odličnim rešenjem za iznenadne goste. Minimalan trud, a maksimalan užitak – to je ono što ovu tortu izdvaja kao omiljeni letnji hit.

Sastojci:

  • 400 gr. usitnjenih keksa
  • 150 gr. otopljenog putera
  • 50 ml. limunovog soka
  • 500 ml. mleka
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike kukuruznog skroba
  • 1 žumance
  • ekstrakt vanile
  • 50 gr. čokolade
  • 100 gr. maskarponea
  • 100 ml. mleka
  • šećer u prahu

Priprema:

  1. U jednoj posudi pomešajte mleveni keks, otopljeni puter i sok od limuna i dobro sjedinite. Potom utabajte po dnu i ivicama okruglastog kalupa polovinu dobijene smese, a drugu polovinu odložite.
  2. U jednu šerpicu stavite mleko, šećer, kukuruzni skrob, žumance i ekstrakt vanile, pa sve dobro umešajte. Mešajte na tihoj vatri dok se ne zgusne u kremu. Dok je još vruća dodajte čokoladu i maskarpone pa sve sjedinite.
  3. Kremu premažite preko sloja sa keksom, potom ostatak keksa rasporedite ravnomerno preko kreme, pa prelijte sa 100 ml mleka.
  4. Ostavite u frižideru oko 30 minuta, pa pospite šećerom u prahu. Prijatno!

Bonus video:

(Espreso/Glossy/E.S./prenosi:B.S.)