Ručak, Foto: Fabin Ponce / Alamy / Alamy / Profimedia
prijatno
Ručak gotov za 20 minuta: Bez mesa i brašna dobićete obrok koji će oduševiti i najveće gurmane, prste da poližeš
Tikvice su sve popularnije kao zamena za meso, a za ovaj jednostavan recept vam nisu potrebni ni drugi uobičajeni sastojci za ćufte.
Objavljeno: 23.05.2025. 16:29h
Bojana Savić
Ćufte od tikvica savršen su ručak ako pazite na liniju i, generalno, na zdravlje, naročito ako se odlučite za ovaj recept u kojem nema ni starog hleba, ni prezli, ni brašna.
Odlično će se uklopiti uz krompir na sve načine, pržen, kuvan, pire krompir, pečene mlade krompiriće, kao i uz svaku sezonsku salatu.
Ključno je da, kada izrendate tikvice, ostavite da odstoje na papirnom ubrusu najmanje 15 minuta, kako bi pustile višak tečnosti. Ako nemate ovseno brašno, možete usitniti u secku ili blenderu ovsene pahuljice.
Sastojci:
- 2 tikvice srednje veličine
- 1 veliko jaje
- 100 g rendanog kačkvalja
- 50 g rendanog parmezana
- 110 g ovsenog brašna
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 2 kašike mirođije
- pera mladog luka po želji
Priprema
- Uključite rernu da se greje na 200 stepeni.
- Umutite jaje, pa mu dodajte rendane i dobro isceđene tikvice, rendani kačkavalj i parmezan i ovseno brašno, dodajte začine i sitno seckana perca mladog luka, pa sve dobro promešajte.
- Kašikom zahvatajte smesu, pa oblikujte nauljenim dlanovima u loptice i malo spljoštite za ćufte.
- Ređajte po plehu koji ste obložili pek-papirom, pa pecite u rerni oko 25 minuta, odnosno dok ćuftice ne porumene.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)