Kifle, Foto: Printscreen/Youtube/SasinaKuhinja

obavezno spremite

Da li ste probali mekše puter kifle od ovih? Nema ko ih ne voli, a prave se od šale

Pravi su klasik, mekane kao duša, i najbolji izbor za osvajanje na prvi zalogaj.

Objavljeno: 21.05.2025. 12:22h > 12:24h

Ukoliko ste ljubitelji domaćih peciva, ove puter kifle će vas oboriti s nogu.

Pravi su klasik, mekane kao duša, i najbolji izbor za osvajanje na prvi zalogaj.

Potrebni sastojci

Za testo:

500 g brašna

20 g kvasca

2 kašičice šećera

1 kašičica soli

250 ml mleka

50 m l vode

6 kašika ulja

Još:

1 žumance

Način pripreme

U posudu stavite 50 ml mlake vode, dodajte kvasac i šećer. Promešajte i ostavite 5-10 minuta da se aktivira, piše Index.hr.

U veću posudu stavite brašno i so. Promešajte, pa dodajte aktivirani kvasac, mlako mleko i ulje.

Umesite testo. Prvo kašikom ili mikserom, pa rukom dok ne postane glatko i elastično (oko osam do 10 minuta).

Pokrijte testo krpom i ostavite ga na toplom mestu da se diže 45 do 60 minuta, dok ne udvostruči volumen.

Testo podelite na dva dela. Svaki deo razvucite u krug debljine oko pola centimetra. Režite na trouglove, napunite po želji i zarolajte kiflice od šireg kraja prema užem.

Složite ih na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite još 15-20 minuta da malo narastu.

Premažite kifle žumancetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, dok ne porumene.

UŽIVAJTE!

(Espreso/N1/Index.hr)