Foto: Andrey Starostin / Alamy / Profimedia

PRSTE DA POLIŽEŠ!

Isplivao recept za Putinovu pačetinu! Secijalitet koji se služio na svečanoj gozbi u Kremlju oduvaće vas ukusom

U Kremlju, među zlatnim escajgom, diplomatskim osmesima i strogim protokolima, na stolu se našla - karamelizovana patka sa šparglom.

Objavljeno: 09.05.2025. 15:05h

Na večeri gde se ne vodi samo dijalog, već se i tanjirima prenose poruke moći, ukusa i prestiža - jedno jelo je posebno zapalilo čula svetskih lidera.

U Kremlju, među zlatnim escajgom, diplomatskim osmesima i strogim protokolima, na stolu se našla - karamelizovana patka sa šparglom.

Sočna, mirisna, prelivana glaziranim sosom i servirana uz savršeno pripremljeno zeleno povrće, ova kombinacija nije samo gastronomski doživljaj već i poruka: ovde se jede sa stilom.

Ako ste ikada poželeli da isprobate kako izgleda večera na visokom političkom nivou - sada je vaša prilika. Recept je tu. Prestiž je u vašim rukama.

*Ukoliko ne možete da nabavite pačje meso ili više volite blaži ukus, patku bez problema možete zameniti piletinom, preporučuje se batak sa karabatkom bez kostiju, jer zadržava sočnost i lepo upija karamelizovani preliv.

Vreme pripreme:

45 minuta

Sastojci (za 4 osobe):

Za patku:

4 pačja fileta sa kožom (ili 4 pileća bataka sa karabatakom)

So i biber po ukusu

2 kašike meda

2 kašike soja sosa

1 kašika balzamiko sirćeta

1 čen belog luka, sitno iseckan

1 kašičica sveže narendanog đumbira

Za šparglu:

1 veza sveže špargle

1 kašika maslinovog ulja

So i biber po ukusu

Opcionalno: 1 kašika pačje masti (od pečenja patke)

Patkafoto: Printscreen YouTube/Fini Recepti by Crochef

Priprema:

Pačetina:

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.

2. Pačje filete operite i osušite papirnim ubrusom.

3. Posolite i pobiberite sa obe strane.

4. U tiganju na srednjoj vatri, stavite filete kožom nadole i pecite šest do osam minuta dok kožica ne postane hrskava i zlatna.

5. Okrenite filete i pecite još dva-tri minuta.

6. Prebacite filete u pleh i pecite u rerni pet do sedam minuta za srednje pečeno meso.

7. U međuvremenu, u maloj šerpi pomešajte med, soja sos, balzamiko sirće, beli luk i đumbir.

8. Zagrevajte na laganoj vatri dok se sos ne zgusne, oko pet minuta.

9. Izvadite patku iz rerne, premažite karamelizovanim sosom i ostavite da odmori pet minuta pre sečenja.

Priprema piletine (umesto pačetine):

1. Pileće batake sa karabatkom očistite od viška masnoće, posolite i pobiberite sa obe strane.

foto: Printscreen/Youtube/kuhinjatanja

2. U većem tiganju zagrejte malo ulja ili putera.

3. Pržite meso na srednjoj vatri sa svake strane, dok ne dobije zlatnu boju i unutrašnja temperatura ne bude najmanje 75 stepeni - meso mora biti potpuno termički obrađeno i bez tragova roze boje.

4. Na kraju, premažite ga pripremljenim karamelizovanim sosom (med, soja sos, balzamiko, beli luk i đumbir), i ostavite da odmori dva-tri minuta pre služenja.

Špargle:

1. Odsecite donje delove špragle, drvenaste delove špargle.

2. U tiganju zagrejte maslinovo ulje (ili pačju mast).

3. Dodajte šparglu i pržite tri-četiri minuta dok ne omekša, ali da ostane hrskava.

4. Na tanjir rasporedite šparglu, preko nje stavite isečene komade patke (ili piletine) i prelijte preostalim karamelizovanim sosom. Po želji, ukrasite svežim začinskim biljem.

Bonus video:

Espreso/24sedam/TM