DIVNO OSVEŽENJE
Tiramisu sa jagodama zaseniće i originalnu verziju kolača: Sprema se brzo i lako, a ukus je fenomenalan (RECEPT)
Probajte ovaj kolač sa jagodama, koji je pravo letnje osveženje!
Tiramisu je omiljena poslastica mnogih, a ova verzija mogla bi potpuno da zaseni original.
Za fil:
500 g Mascarpone sira
4 žumanc
150 g šećera
1 vanilin šećer
250 ml slatke pavlake
veće pakovanje piškota
500 g jagoda
Za sirup za umakanje:
200 g jagoda
sok 1 limuna
4 kašike šećera
15 ml vode
Priprema:
Žumanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasti. Kuvati ih na pari dok se krema ne zgusne. Primetićete kod kuvanja ove kreme kako se jako malo, gotovo uopšte ne zgušnjava. Nema panike – kremu je dovoljno kuvati par minuta uz mešanje, maknuti sa šporeta i ohladiti. Kako se bude hladila sve će se više zgušnjavati. Ako se kuva predugo čak može previše da se stvrdne.
Kada se smesa ohladi u nju dodajte mascarpone sir i umućenu slatku pavlaku. Dobro umutite da smesa postane kompaktna.
Sirup za umakanje piškota napraviti tako da se u jednu posudu stave naseckane jagode, doda se sok limuna i šećer, doda se voda i sve se izblenda štapnim mikserom, a potom zagreje.
Slagati u pleh red piškota koje treba da umočite u napravljeni sirup, zatim sloj fila, rasporediti potom sitno seckane jagode, pa opet složiti piškote i drugu polovinu fila, iše gurmanluk.
Dobro rashladiti. Po želji ukrasiti šlagom ili samo posipati kakaom ili listićima od badema.
Bonus video:
Espreso/Noizz/M.L.