Tiramisu, Foto: PRINTSCREEN/YT/ VINCENZO'S PLATE

DIVNO OSVEŽENJE

Tiramisu sa jagodama zaseniće i originalnu verziju kolača: Sprema se brzo i lako, a ukus je fenomenalan (RECEPT)

Probajte ovaj kolač sa jagodama, koji je pravo letnje osveženje!

Objavljeno: 28.04.2025. 23:15h > 23:19h

Tiramisu je omiljena poslastica mnogih, a ova verzija mogla bi potpuno da zaseni original.

Za fil:

500 g Mascarpone sira

4 žumanc

150 g šećera

1 vanilin šećer

250 ml slatke pavlake

veće pakovanje piškota

500 g jagoda

Za sirup za umakanje:

200 g jagoda

sok 1 limuna

4 kašike šećera

15 ml vode

Tiramisufoto: Printscreen/Youtube/Yummy Recipes Katy

Priprema:

Žumanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasti. Kuvati ih na pari dok se krema ne zgusne. Primetićete kod kuvanja ove kreme kako se jako malo, gotovo uopšte ne zgušnjava. Nema panike – kremu je dovoljno kuvati par minuta uz mešanje, maknuti sa šporeta i ohladiti. Kako se bude hladila sve će se više zgušnjavati. Ako se kuva predugo čak može previše da se stvrdne.

Kada se smesa ohladi u nju dodajte mascarpone sir i umućenu slatku pavlaku. Dobro umutite da smesa postane kompaktna.

Sirup za umakanje piškota napraviti tako da se u jednu posudu stave naseckane jagode, doda se sok limuna i šećer, doda se voda i sve se izblenda štapnim mikserom, a potom zagreje.

Slagati u pleh red piškota koje treba da umočite u napravljeni sirup, zatim sloj fila, rasporediti potom sitno seckane jagode, pa opet složiti piškote i drugu polovinu fila, iše gurmanluk.

Dobro rashladiti. Po želji ukrasiti šlagom ili samo posipati kakaom ili listićima od badema.

Bonus video:

Espreso/Noizz/M.L.