Foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

uuuh, kakav ukus

Vazdušaste, mekane i preukusne! Evo kako da napravite najbolje testo za krofne lagane kao oblak - recept naših baka

Ova poslastica u Srbiju je došla uticajem austrougarske kulture, ali smo je mi prilagodili našim ukusima i običajima

Objavljeno: 26.04.2025. 18:55h

Niko kao baka nije umeo da napravi slatke prazne krofne tako da budu vazdušaste, lagane, skroz šuplje unutra kao da su od oblaka, a ne od testa.

Ova poslastica u Srbiju je došla uticajem austrougarske kulture, ali smo je mi prilagodili našim ukusima i običajima, piše Zadovoljna.rs.

Njihov maslac naše bake zamenile su svinjskom mašću i upravo je to napravilo najveću razliku u odnosu na one recepte koje danas možete da probate na ulicama Beča ili Berlina.

Iako se danas u specijalizovanim poslastičarnicama i raznim radnjama mogu naći krofne punjene svim i svačim, od pistaći krema, do orea i vanile, kod kuće i dalje najviše volimo one starinske, prazne, ili jednostavno punjene džemom, kremom, čokoladom.

No, bilo da preferirate stare domaće krofne ili pak moderne verzije krofni bez kvasca, suština ostaje ista – ovo je neponovljiv ukus odrastanja koji nas uvek obuzme nostalgijom.

A evo kako su ih pravile naše bake.

Sastojci:

500 g brašna

60 g svežeg kvasca (ili 14 g suvog kvasca)

250 ml mleka (mlako)

2 kašike šećera

2 žumanca

2 kašike masti

1 kašičica vanilin šećera

1 prstohvat soli

Šećer u prahu za posipanje

Ulje za prženje

foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Ako koristite svež kvasac, izmrvite ga i pomešajte sa 1 kašikom šećera i 100 ml mlakog mleka. Ostavite da odstoji 10-15 minuta dok ne postane penasto.

Ako koristite suvi kvasac, samo ga pomešajte sa brašnom i pređite na sledeći korak.

Sa strane sjedinite žumanca, preostali šećer, mast i preostalo mleko, zatim u velikoj činiji pomešajte brašno, vanilu i so, napravite udubljenje u sredini i dodajte pripremljenu smesu sa žumancima. Mešajte dok ne dobijete glatko testo.

Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.

Ako je testo previše lepljivo, dodajte malo brašna.

Stavite testo u nauljenu činiju, pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 – 1,5 sati, ili dok se ne udvostruči u veličini.

Kada je testo nadošlo, izvadite ga iz činije i na pobrašnjenoj površini ga razvaljajte na debljinu od oko 1 cm. Koristeći modlu za krofne ili čašu, izrežite krugove.

Bonus video:

Espreso/021/TM