Kuvaje jaja u šerpici, Foto: printscreen/ youtube/ Jelena Bekvalac

tajna je u...

Evo koliko se zapravo kuvaju jaja za Uskrs: Zapamtite ovo i više nikada vam nijedno neće pući

Donosimo jednostavno uputstvo za kuvanje koje će vam pomoći da jaja budu savršena

Objavljeno: 17.04.2025. 19:20h > 22:29h

Tradicija farbanja jaja za Uskrs potiče iz prethrišćanskog perioda. Jaja su predstavljala simbol rađanja i pobede nad smrću jer kada se ljuska slomi, iz jajeta izlazi novi život.

Jaja se na Veliki petak farbaju u spomen na nevino prolivenu krv i vaskrsenje Hristovo.

Ovo je ujedno i običaj kojem se radujemo svake godine, a brojne domaćice kriju tajnu savršeno skuvanih i ofarbanih jaja. Donosimo jednostavno uputstvo za kuvanje koje će vam pomoći da jaja budu savršena!

Ofarbana jaja za Uskrsfoto: Zoonar/Barbara Neveu, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

Ako znate koliko dugo treba da kuvate jaja, onda ćete biti sigurni da je žumance dobro skuvano, a ne prekuvano.

Kada se prekuva, ivice žumanceta postaju sivkaste, a ponekad se dešava i da žumance pozeleni. Ako planirate da jaja skuvate sa bojom, idealno je da koristite prirodne boje.

Prvo ih stavite u šerpu punu hladne vode. Zatim poklopite šerpu i ostavite da voda proključa na visokoj temperaturi.

Šaranje jaja za Uskrsfoto: Printscreen/Youtube/ Info LIGA Ivanjica

Nakon toga, smanjite temperaturu i ostavite jaja da se kuvaju sedam do osam minuta. Ukoliko želite prvo da skuvate jaja, pa ih potom stavite u boju, preporučljivo je da ih takođe stavite u jednom sloju u šerpu sa hladnom vodom.

Pustite da voda proključa na jakoj vatri, zatim sklonite šerpu sa ringle i ostavite jaja u vreloj vodi 12 minuta. Nakon toga, prelijte ih hladnom vodom kako biste bezbedno mogli da ih uzmete u ruku i potom ih stavite u čašice sa bojom.

Bonus video:

(Espreso/Mondo/T.V./Prenela: N.J)