Venčići, Foto: Printscreen/Instagram/ Kuhinja Valentina Mašković

PRELEPI

Ove uskršnje venčiće morate imati na stolu! Prosti su kao pasulj, a mirišu bolje od parfema

Mirisna peciva koja spajaju dekoraciju i ukus u jednom.

Objavljeno: 16.04.2025. 10:13h

Uskrs je vreme kada dom miriše na ljubav, tradiciju i najlepša jela iz detinjstva. Pored uskršnjih jaja i nezaobilazne pogače, sve više domaćica traži načine da prazničnoj trpezi doda i nešto novo, ali podjednako simbolično.

Jedan od takvih detalja su i uskršnji venčići – mirisna peciva koja spajaju dekoraciju i ukus u jednom.

Potrebno je (za 6 venčića):

500 g brašna

1 kesica suvog kvasca

250 ml toplog mleka

1 jaje + 1 žumance za premaz

50 g šećera

60 g putera (omekšalog)

Prstohvat soli

Šarena kuvana jaja (za dekoraciju)

Priprema:

U toplom mleku rastvorite kvasac sa kašičicom šećera. Ostavite 10 minuta. U drugoj činiji pomešajte brašno, šećer, so, dodajte jaje, kvasac i puter. Umesite glatko testo.

Pokrijte i ostavite da naraste oko 1 sat. Testo podelite na 12 delova i od svakog upletite po dve trakice u venčić.

Stavite ih na pleh sa papirom za pečenje. Premažite žumancetom i pecite na 180°C oko 20–25 minuta, dok ne porumene. Kada se ispeče, u sredinu svakog stavite kuvano jaje.

Ovi venčići su savršeni i za doručak i za poklon – a vaši gosti će sigurno tražiti recept.

(Espreso/blic žena/prenela PV)