Mimoza salata, Foto: Printscreen/Youtube/Tsvetkova Natalia

neodoljiva

Ovo je najjednostavniji recept za Mimoza salatu! Pretvara je u tortu, biće najkremastija stvar na stolu

Kod nas je postala jedna od odmiljenih, a evo kako da je napravite za uskršnju trpezu.

Objavljeno: 15.04.2025. 13:41h > 13:43h

Mimoza salata pojavila se 1970-ih godina u tadašnjem SSSR-u.

Zasitna i dekorativna, lako se pravila, a koristili su se sastojci koji su bili dostupni u domaćinstvima. Kod nas je postala jedna od odmiljenih, a evo kako da je napravite za uskršnju trpezu.

Potrebno je:

FOTO: Printscreen/Youtube/Tsvetkova Natalia
FOTO: Printscreen/Youtube/Tsvetkova Natalia
FOTO: Printscreen/Youtube/Tsvetkova Natalia
FOTO: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes
FOTO: Printscren/Youtube/Jelajelena Petrovic

6 jaja

4 šargarepe

4 krompira

1 luk

1 kašičica soli

1 kašičica šečera

1 kašika sirćeta

100 ml hladne vode

300 g šunke

300 g kačkavalja

Majonez

Priprema:

Skuvajte krompir, šargarepu i jaja. Luk pomešajte sa vodom, kašičicom soli, šećera i sirćeta, pa ostavite da se tako marinira.

Kačkavalj, šunku i povrće izrendajte. Luk ocedite. Jaja prepolovite – belanca izrendajte, žumanca posebno usitnite.

Pripremite kalup za tortu, pa ređajte slojeve, tako će salata izgledati lepše i primamljivije. Prvo stavite krompir, pritisnite ga da se ravnomerno rasporedi pa ga posolite i pobiberite.

Zatim premažite sloj majoneza. Dodajte rendanu šunku, preko nje opet majonez, pa marinirani luk. Opet premažite majonezom u tankom sloju, te dodajte rendanu šargarepu, koju ćete posoliti i pobiberiti.

Premažite majonezom, zatim stavite sloj kačkavalja, pa opet sloj majoneza, pa žumanca koja ćete posoliti i pobiberiti.

Nakon toga opet ide sloj majoneza, pa rendana belanca i majonez za završni sloj.

Dekorišite svežom mirođijom i izmrvljanim žumancima.

(Espreso/blic žena/prenela PV)