Ukusno
Žene u Jugoslaviji su ovu poslasticu često pravile: Isplivao starinski recept za medene oblande - probajte obavezno
Dezert koji miriše na toplinu doma
Nema domaće poslastice koja više miriše na detinjstvo od hrskavih, slatkih oblandi punjenih neodoljivim filom. Kada se u tu kombinaciju doda med, dobijamo dezert koji nije samo ukusan, već i miriše na toplinu doma.
Medene oblande savršena su poslastica za porodična okupljanja, praznike ili jednostavno kada želite nešto slatko, ali brzo i lako za pripremu. Njihov bogat, kremast fil u kombinaciji s laganim listovima oblandi čini ih neodoljivima za sve generacije.
Priprema je jednostavna, a rezultat su savršeno mekane, sočne i aromatične oblande koje se tope u ustima.
Sastojci:
- 1 pakovanje oblandi
- 200 g meda
- 200 g šećera
- 250 g margarina ili maslaca
- 200 ml mleka
- 200 g mlevenih oraha
- 300 g mlevenog keksa
Priprema:
U šerpi na tihoj vatri otopite med, šećer i margarin (ili maslac), mešajući dok se sve lepo ne sjedini. Kada smesa postane homogena, dodajte mleko i nastavite sa mešanjem dok ne provri.
Sklonite sa vatre i umešajte mlevene orahe i mleveni keks, mešajući dok ne dobijete gustu i ujednačenu smesu. Ostavite fil da se malo prohladi, ali ne previše – treba da ostane topao kako bi se lepo razmazivao.
Na radnu površinu stavite prvu koru oblande i ravnomerno rasporedite deo fila. Ponovite postupak dok ne utrošite sve sastojke, završavajući sa praznom korom na vrhu.
Oblandu prekrijte čistom krpom, stavite dasku ili pleh preko nje i opteretite nečim teškim (npr. knjigom ili manjim loncem) kako bi se lepo sjedinila.
Ostavite nekoliko sati, a najbolje preko noći, kako bi se oblande stegle i lepo upile fil. Isecite na štangle ili kocke i poslužite!
Bonus video:
(Espreso / Glossy/Prenela:M.S.)