Biće bolja nego u restoranu! Evo kako da napravite sutra za doručak čuvena poširana jaja - ne smete preskočiti ovo
Foto: printscreen/ youtube/ Jelena Bekvalac

domaće

Biće bolja nego u restoranu! Evo kako da napravite sutra za doručak čuvena poširana jaja - ne smete preskočiti ovo

Mnogi izbegavaju da ih spremaju kod kuće misleći da je to rezervisano samo za vrhunske kuvare

Objavljeno:

Poširana jaja jedno su od onih jela koja izgledaju jednostavno, ali u stvarnosti zahtevaju pravu tehniku i malo strpljenja.

Kada su savršeno pripremljena, spoljašnji sloj je nežan i svilenkast, dok se unutrašnjost preliva bogatim, kremastim žumancem. Mnogi izbegavaju da ih spremaju kod kuće misleći da je to rezervisano samo za vrhunske kuvare, ali uz prave trikove i nekoliko tajnih saveta, uspeh je zagarantovan!

Ključ je u temperaturi vode, pravilnom dodavanju sirćeta i posebnoj tehnici ubacivanja jajeta u vodu.

Sastojci:

  • 2 sveža jaja
  • 1 litar vode
  • 2 kašike sirćeta (alkoholno, jabukovo ili belo vinsko)
  • Prstohvat soli

Priprema:

U šerpi zagrejte vodu na srednje jakoj vatri dok ne dostigne temperaturu od oko 80–85°C (ne sme da proključa!). Trebalo bi da se vide mehurići na dnu, ali da ne ključa.

Ovo je ključni korak – sirće pomaže belancetu da se bolje stegne i formira savršen oblik.

Razbijte jaje u malu činiju ili šolju kako biste ga lakše ubacili u vodu. Kašikom ili varjačom lagano zavrtite vodu da stvorite blagi vrtlog – ovo će pomoći belancetu da obavije žumance i da jaje zadrži pravilan oblik.

Pažljivo spustite jaje u centar vrtloga i pustite da se kuva oko 3 minuta za mekše žumance ili 4–5 minuta za čvršće.

Kašikom sa rupicama pažljivo izvadite jaje i stavite ga na papirni ubrus kako biste uklonili višak vode.

Poširana jaja su savršena na tostiranom hlebu, uz avokado, dimljeni losos ili klasično – sa malo soli i bibera!

Tajni trikovi za savršenstvo:

✔ Koristite što svežija jaja – belance će se bolje držati oko žumanceta. ✔ Nikada ne kuvajte više od 2 jajeta odjednom, jer se može izgubiti kontrola nad procesom. ✔ Ako želite još savršeniji oblik, jaje možete prvo procediti kroz sitnu cediljku da uklonite vodenkasti deo belanca.

Bonus video:

01:00:26

30.03.2025. PULS SRBIJE VIKEND 1 DEO

(Espreso / Glossy /Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.