Riba, Foto: Jiri Hera / Panthermedia / Profimedia

oprez

Ako ovo piše na konzervi ribe, nipošto je ne kupujte! Jedan sastojak u njoj će vam rasturiti zdravlje

Svaka deseta konzerva sadržavala je nivoe žive koji premašuju dozvoljene granice za svežu tunu

Objavljeno: 24.03.2025. 14:40h

Konzervirana riba često se smatra praktičnim i hranjivim izborom za brzi obrok. Međutim, nedavna istraživanja ukazuju na to da određene vrste ribe u konzervama mogu sadržati visok nivo žive, što predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik.

Francuska nevladina organizacija Bloom sprovela je analizu 148 konzervi tune iz pet evropskih zemalja. Rezultati su bili alarmantni: svaka deseta konzerva sadržavala je nivoe žive koji premašuju dozvoljene granice za svežu tunu, dok su pojedini uzorci imali čak četiri puta više od dozvoljenog.

Živa, posebno u obliku metil-žive, može ozbiljno oštetiti centralni nervni sistem i bubrege. Ovaj oblik žive akumulira se u lancu ishrane, posebno kod većih i duživotnijih riba poput tune, koje se nalaze na vrhu hranidbenog lanca. To znači da ove ribe akumuliraju velike količine metil-žive, što predstavlja značajan rizik za ljudsko zdravlje.

Koje količine žive su štetne?

Sardinafoto: Jiri Hera / Panthermedia / Profimedia

Prema preporukama zdravstvenih organizacija, maksimalni bezbedni nivo unosa žive putem hrane iznosi 1 mikrogram po kilogramu telesne mase nedeljno. Međutim, konzumacija samo jedne konzerve tune koja premašuje ove granice može dovesti do prekoračenja sigurnih nivoa, posebno za osetljive grupe poput trudnica, dojilja i male dece.

Preporuke za potrošače

- Pažljivo birajte proizvode: Obratite pažnju na oznake na konzervama i izbegavajte proizvode koji ne pružaju informacije o poreklu ribe ili nivou žive.

- Varirajte ishranu: Konzumirajte različite vrste riba koje su poznate po nižim nivoima žive, poput sardina ili lososa.

- Smanjite unos tune: Zbog visokih nivoa žive, preporučuje se ograničiti konzumaciju tune, posebno kod osetljivih grupa.

(Espreso/srbija danas/prenela PV)