Foto: Print Screen Youtube/TheLifeofOliviaRyt

recept je tu

U Jugoslaviji su je zvali "hrana za sirotinju": Probajte ovaj narodni doručak, ali i dezert od samo 11 dinara

Danas je to sasvim zaboravljen slatkiš.

Objavljeno: 19.03.2025. 17:50h

Hleb i mast

Svi oni koji su odrastali osamdesetih godina prošlog veka sećaju se sreće i zadovoljstva nakon što bi, iz celodnevne igre napolju, došli kući na večeru i pojeli krišku hleba namazanom masti i posutom crvenom začinskom paprikom.

On koji bi hteli da se zaslade, jeli bi krišku masti sa šećerom.

Sastojci: parče hleba, svinjska mast, mlevena crvena paprika, so.

foto: Print Screen Youtube/mybalkankitchen

Priprema:

Iseći hleb na parčad, može se koristiti i prženi topli hleb.

Namazati svako parče mašću, posoliti i posuti crvenu, melvenu, slatku papariku. Prijatno!

foto: Print Screen Youtube/TheLifeofOliviaRyt

Žumance sa šećerom

Ako je dete htelo da jede nešto slatko, majka je uzimala žumance i šećer i mutila smesu dok ne bi "pobledela od muke", a onda je to dete jelo u slast.

Da li možete da zamislite sada da detetu date sveže jaje sa šećerom? Danas je to sasvim zaboravljen slatkiš.

Bonus video:

(Espreso / M.S.)