Posni gibanica-mafini, Foto: Arina Habich / Alamy / Profimedia

majstorski

Najukusnija gibanica i to bez jaja: Vaša posna trpeza biće neodoljiva, sa ovim receptom nema greške

Ukoliko ne jedete hranu životinjskog porekla, ne morate da se odričete svojih omiljenih jela, a gibanica je svakako jedno od onih kojima niko ne može da odoli, zar ne?

Objavljeno: 17.03.2025. 16:48h

Bez obzira na to da li se pridržavate Uskršnjeg posta ili iz nekog drugog razloga ne jedete mlečne proizvode i jaja, ovaj recept za posnu gibanicu u obliku mafina zaista vredi imati u porodičnom kuvaru.

Neodoljivi i lagani mafini fenomenalnog ukusa pripremaju se vrlo brzo i jednostavno, a umesto sira i jogurta možete koristiti biljne zamene za sir i kiselu pavlaku.

Umesto jaja se u veganskim receptima koristi mleveni lan koji je odstajao u vodi, a to je još jedan sjajan način da učinite svoje slane mafine sočnijima.

Sastojci:

  • pakovanje gotovih kora
  • 400 g biljnog belog sira
  • 2 čaše posne kisele pavlake
  • 1 čaša gazirane mineralne vode
  • 7 čaša vode
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 čaše ulja
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike mlevenog lana

Priprema

  1. Prelijte mleveni lan vodom, promešajte i ostavite da odstoji. Iscepkajte kore za pitu.
  2. U jednoj činiji pomešajte posnu kiselu pavlaku, gaziranu vodu, posni sir, so i prašak za pecivo, pa dobro promešajte i tome dodajte mešavinu lana i vode, pa ponovo promešajte.
  3. Dodajte iscepkane kore za pitu i mešajte dok se lepo ne natope.
  4. Poređajte korpice za pečenje u kalup za mafine, pa kašikom punite smesom.
  5. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200°, oko 40 minuta.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S.)