Staro jelo koje obožavaju mnoge generacije: Ovako su ga naši stari spremali, veoma je hranljivo
Foto: Dejan Krsmanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

ukusno

Staro jelo koje obožavaju mnoge generacije: Ovako su ga naši stari spremali, veoma je hranljivo

Ovo jelo se vezuje za pastire pošto je generalno bilo karakteristično za planinske krajeve.

Objavljeno: 16:23h

Belmuž je tradicionalno staro srpsko jelo uz koje su uživale generacije i generacije, a najčešće se vezuje za planinske krajeve.

Ovo jelo se vezuje za pastire pošto je generalno bilo karakteristično za planinske krajeve, a recept je jako prost i garantuje da će vam držati sitost. Za pripremu je potrebno izuzetno malo vremena i truda, a ukus može biti očaravajući, prenosi Glossy.

Sastojci

  • Sir – mladi punomasni ili kravlji ili ovčiji (bolji je ukus ako se pomeša više vrsta)
  • Kukuruzno ili pšenično brašno – oko 300 grama (može i malo više, u zavisnosti od gustine koju želite da dobijete)
  • So – 1 do 3 male kašike (u zavisnosti od toga koliko je sir slan)

Priprema:

Prvi isecite sir na komade, a onda ga stavite u jednu malo veću kuhinjsku posudu. Upalite ringlu na 2 ili 3 i lagano ga zagrevajte na niskoj temperaturi. Nikako nemojte pojačavati kako se ne bi desilo da vam sir izgori.

Nakon što se sir otopi, dodajte so i brašno mešajte neko vreme varjačom. Količinu soli odredite po sopstvenom ukusu, kao i u zavisnosti od toga koliko je sam sir slan.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Krstarica/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.