Foto: Printscreen/Youtube/mojamalakuhinja

dezert

Ovu tortu su bake u Jugoslaviji stalno pravile: Starinski recept koji se nije menjao, domaćice ovo moraju znati

Starinski recept za puslica tortu

Objavljeno: 14.03.2025. 12:18h > 12:20h

Dobre, starinske torte su uvek dobar izbor za bilo koju vrstu proslave, a mnogima je jedna od omiljenih puslica torta sa orasima. Recept za ovaj prelepi desert iako možda deluje komplikovano, zapravo i nije, pa se svaka domaćica može upustiti u njenu pripremu:

Sastojci za puslicu tortu sa orasima:

za kore:

10 belanaca

400 g šećera

za fil:

10 žumanaca

15 kašika šećera

200 ml mleka

250 g mlevenih oraha

250 g putera

dodatno:

slatka pavlaka

malo seckanih oraha

foto: Maya Shustov / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema puslice torte sa orasima:

Polovinu belanca čvrsto umutite pa im postepeno dodajte polovinu šećera, pa mutite sve još nekoliko minuta da se sve lepo sjedini. Odaberite kalup ili pleh u kom ćete peći kore, pa obložite papirom za pečenje i sipajte smesu u pleh, poravnajte i pecite 35 minuta na 150 stepeni. Pecite i drugu koru po istom principu.

Dok se kore peku, pripremite fil. U činiju sa žumancima ubacite 15 kašika šećera, pa dodajte mleko i stavite da se fil kuva uz neprestano mešanje. Čim počne da se zgušnjava i da vri, sklonite sa ringle što je jako važno da se žumanca ne kuvaju predugo jer će se zgrudvati. Ostavite da se prohladi.

Kada se fil bude prohladio, dodajte mlevene orahe, a kada se skroz ohladi, pomešajte ovaj žuti fil sa penasto umućenim puterom.

U posebnoj činiji umutite slatku pavlaku pa filovati sledećim redom: kora, pola fila, kora, pola fila pa umućena slatka pavlaka. Ukrasite po želji seckanim orasima ili nečim drugim i dobro je ohladite, minimum tri do četiri sata i spremna je za posluženje.

Prijatno!

Bonus video:

(Espreso / Ona.rs/ Prenela:M.S.)