Pita sa višnjama, Foto: Printscreen/Youtube/Domaći Recepti

poslastica

Pita sa višnjama koja se topi u ustima: Ukus je fantastičan, a vaši najmiliji nećete znati kad im je dosta

Starinske domaće pite s višnjama obožavamo cele godine, a verzija s grizom je jednostavno neodoljiva!

Objavljeno: 11.03.2025. 22:30h

Ako nemate mnogo vremena za pripremu kolača, ova brza domaća pita od višanja je odlično rešenje – praktična je, jednostavna, a ukusna je kao da ste u nju uložili mnogo više truda!

Ovako pripremljena pita je izuzetno sočna i mirišljava, a danima će ostati sveža, spolja mekana i hrskava iznutra.

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 450 g višanja
  • 7 kašika šećera
  • 2 kašike griza
  • 1 kesica vanilin šećera
  • šećer u prahu za posipanje

Za premaz:

  • 3 jajeta
  • 300 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 80 g griza
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 180°C
  2. U jednoj činiji pomešajte višnje, šećer, griz i vanilin šećer, promešajte i sklonite na stranu da griz upije sok od višanja.
  3. U odvojenoj činiji umutite jaja, pa im dodajte ulje, jogurt, vanilin šećer i griz i mešajte dok se ne sjedini.
  4. Stavite jednu koru na radnu površinu, pa četkicom namažite fil za premazivanje, preklopite još jednom pokorom i ponovo namažite.
  5. Na ivice duž jedne stranice kora rasporedite ravnomerno pripremljeni fil sa višnjama, pa motajte dok ne uvijete u rolat.
  6. Stavite na pleh obložen pek-papirom i ponavljajte sve dok ne potrošite materijal.
  7. Pecite oko 40 minuta, dok pita ne dobije zlatnobraonkastu boju.
  8. Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S.)