Pita sa višnjama, Foto: Printscreen/Youtube/Domaći Recepti
poslastica
Pita sa višnjama koja se topi u ustima: Ukus je fantastičan, a vaši najmiliji nećete znati kad im je dosta
Starinske domaće pite s višnjama obožavamo cele godine, a verzija s grizom je jednostavno neodoljiva!
Objavljeno: 11.03.2025. 22:30h
Bojana Savić
Ako nemate mnogo vremena za pripremu kolača, ova brza domaća pita od višanja je odlično rešenje – praktična je, jednostavna, a ukusna je kao da ste u nju uložili mnogo više truda!
Ovako pripremljena pita je izuzetno sočna i mirišljava, a danima će ostati sveža, spolja mekana i hrskava iznutra.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 450 g višanja
- 7 kašika šećera
- 2 kašike griza
- 1 kesica vanilin šećera
- šećer u prahu za posipanje
Za premaz:
- 3 jajeta
- 300 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 80 g griza
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema
- Zagrejte rernu na 180°C
- U jednoj činiji pomešajte višnje, šećer, griz i vanilin šećer, promešajte i sklonite na stranu da griz upije sok od višanja.
- U odvojenoj činiji umutite jaja, pa im dodajte ulje, jogurt, vanilin šećer i griz i mešajte dok se ne sjedini.
- Stavite jednu koru na radnu površinu, pa četkicom namažite fil za premazivanje, preklopite još jednom pokorom i ponovo namažite.
- Na ivice duž jedne stranice kora rasporedite ravnomerno pripremljeni fil sa višnjama, pa motajte dok ne uvijete u rolat.
- Stavite na pleh obložen pek-papirom i ponavljajte sve dok ne potrošite materijal.
- Pecite oko 40 minuta, dok pita ne dobije zlatnobraonkastu boju.
- Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S.)