Gibanica, Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia

majstorski

Svaki zalogaj je uživanje: Slasna gibanica koja će obradovati celu porodicu, ovo joj daje poseban šmek

Gibanica je rado viđena na trpezi.

Objavljeno: 11.03.2025. 20:20h

Domaća gibanica sa sirom jedno je od omiljenih nacionalnih jela u Srbiji. Može se jesti za doručak, večeru ili kao predjelo. Postoje različiti načini pripreme u određenim regionima, međutim, svi najviše vole onu najjednostavniju verziju sa sirom i jogurtom.

Gibanica je rado viđena i na prazničnim trpezama gde se poslužuje kao predjelo. Lepa je kad je vruća, tek ispečena, ali ukus joj je podjednako fantastičan čak i sutradan.

Ovo je recept za domaću gibanicu sa sirom i jogurtom koju ćete napraviti za manje od 15 minuta, piše Srećna Republika.

Sastojci:

  • 500 grama tankih kora
  • 0d 350 do 500 g. sira
  • 1 dcl jogurta
  • 1 dcl kisele vode
  • 4 jaja
  • 1 dcl ulja
  • so
  • susam za posipanje

Priprema:

Umutiti jaja, jogurt i kiselu vodu, malo posoliti. U podmazanu tepsiju staviti jednu trećinu kora, ali svaku posebno malo poprskati vrelim uljem. Zatim staviti polovinu sira, ponoviti postupak, ponovo kore koje prskate, sir i na kraju kore. Gibanicu iseći, i gornju koru poprskati vreljim uljem, zaliti jajima, posuti susamom i peći oko 35 minuta na 180 stepeni. Kisela voda i jogurt joj daju posebnu vazdušastu teksturu koju ćete obožavati.

Bonus video:

(Espreso/Srećna Republika/prenela:B.S.)