Foto: Bakina kuhinja

recept

Mekan kao duša, a tek što je ukusan: Evo kako se pravi posni hleb sa kiselom vodom i crnim brašnom - u 1 je caka

Recept je jednostavan, a rezultat je hleb koji će vas podsetiti na bakine domaće hlebove kad ste bili deca

Objavljeno: 04.03.2025. 08:21h

Ovaj posni hleb sa kiselom vodom će vas oduševiti svojom mekoćom, vazdušastim sastavom i neverovatnim rastom!

Korica mu je tako hrskava samo krcka pod zubima.

Recept je jednostavan, a rezultat je hleb koji će vas podsetiti na bakine domaće hlebove kad ste bili deca.

500 ml kisele vode

1 kašičica šećera

20 g svežeg kvasca

850- 900 g brašna

3 kašike ulja

foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Sipati kiselu vodu u vanglu pa dodati izmrvljen kvasac i šećer i izmešati. Dodati 200 g brašna, a zatim izmešati i pokriti prozirnom folijom 15 minuta da odstoji.

Kad naraste dodati ulje, ostatak brašna, malo soli i zamesiti glatko testo. Ostaviti da odmara 30 minuta. Nadošlo testo podeliti na 2 dela pa svako razviti dužine pleha, a zatim uviti u rolati i staviti u pleh posut brašnom. Pokriti da naraste 20 minuta.

Uključiti rernu na 230 stepeni i kad se ugreje ubaciti šerpicu sa vrelom vodom i staviti na dno rerne. Hleb po želji poseći po sredini

Staviti hleb i peći tako 20 minuta. Izvaditi vodu i smanjiti rernu na 200 stepeni i peći još 40 minuta.

Bonus video:

(Espreso)