Foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Profimedia

Ukusno

Ovo jelo neće opteretiti kućni budžet, a obožavaće ga cela porodica: Hrskave i sočne riblje pljeskavice

Morate probati

Objavljeno: 28.02.2025. 19:51h

Riblje pljeskavice su odličan izbor za brz i ukusan obrok, a budući da se mogu pripremiti i od jeftinijih vrsta ribe, poput skuše ili oslića, neće vam opteretiti budžet.

Uz dodatak začina, luka i prezle ovo jelo se lako priprema i lako prilagođava različitim ukusima. Riblje pljeskavice se obično prže do zlatne boje, što im daje hrskavu koricu, dok unutrašnjost ostane sočna i puna ukusa, a možete ih poslužiti sa kriškom limuna i sosom po želji.

Riblje pljeskavice su jednostavne, ukusne i pristupačne, a mogu biti odličan ručak ili večera za celu porodicu. Detaljan recept, koji prenosimo sa sajta Index.hr, pogledajte u nastavku:

Domaće riblje pljeskavice

Sastojci:

Za pljeskavice:

500 g fileta oslića (ili neke druge ribe)

1 manji krompir

1 manja glavica crvenog luka

3 čena belog luka

1 jaje

2 kašike prezle (po potrebi više, u zavisnosti od konzistencije smese)

1 kašika senfa

1 kašika sušenog origana ili majčine dušice

so i biber po ukusu

Dodatno:

ulje za prženje

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Priprema:

Ako ste kupili celu ribu, prvo je dobro očistite, a ako ste kupili filete, usitnite ih u blenderu ili naseckajte nasitno.

Krompir oljuštite i skuvajte, a kada se ohladi, zgnječite ga u pire. Crveni i beli luk naseckajte nasitno.

U dubljoj posudi pomešajte usitnjenu ribu, pire od krompira, naseckani crveni i beli luk, senf, origano (ili majčinu dušicu), jaje, so i biber. Dodajte prezlu i sve dobro promešajte.

Po potrebi dodajte još prezle, a zatim mokrim rukama oblikujte pljeskavice. Od ove smese dobićete četiri veće ili osam manjih pljeskavica.

U tiganju zagrejte ulje, pa pljeskavice pržite na srednje jakoj vatri 4 do 5 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave.

Pljeskavice poslužite s limunom, svežim povrćem, ili uz neki fini umak po želji, poput tartar sosa ili umaka od jogurta. Prijatno!

Bonus video:

(Espreso/ Danas/ Prenela:M.S)