recept
Domaće krofne iz bakine sveske za čistu desetku: Evo kako se prave, caka je u jednoj stvari - mekane i šuplje
Bakin recept za domaće krofne
Tajni krofne recept koji se prenosi s generacije na generaciju, čuvajući tradiciju i domaćinski duh. Probajte sami da napravite najbolje domaćekrofne.
Sastojci:
* 1 kg mekog brašna * 150 g maslaca * 4 jajeta * 2 kašike šećera * 1 kašičica soli * 1 dl ulja * 3 dl mlakog mleka * 1 svež kvasac (40 g) * 5 kašičica ruma ili rakije
Priprema:
1. U toplom mleku otopite maslac, pa dodajte kvasac i ostavite da nadođe. U drugoj posudi mikserom dobro umutite jaja, dodajte šećer i polovinu brašna i, postepeno mešajući, dolivajte mleko i mleko s kvascem. Na kraju dodajte rum (rakiju) i umesite testo dodajući ostatak brašna. Testo ne sme biti previše mekano niti pretvrdo.
2. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi i čašom umočenom u brašno vadite krugove, pa ih pokrijte krpom i pustite da odstoje na toplom mestu najmanje pola sata.
3. U dubokoj posudi zagrejte ulje i pecite krofne. Kad se prohlade, napunite ih omiljenim pekmezom, kremom ili ih samo pospite šećerom u prahu.
Bonus video:
(Espreso / Stil/Prenela:M.S.)