Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia

majstorski

Domaći hleb po starinskom receptu koji vraća u detinjstvo: Nećete znati kad vam je dosta, ukus koji se dobro pamti

Ništa lepše nema nego kad kroz celu kuću prođe miris tek pečenog domaćeg hleba, a tek ukus - o njemu ne vredi pričati, morate da ga probate

Objavljeno: 23.01.2025. 19:51h

Ukoliko i vama nedostaje period života kada ste se ujutru budili sa mirisom tek pečenog hleba, kiflica i drugog peciva onda sigurno danas žudite za domaćim hlebom kakav su naše bake pravile.

U pekarama se može naći mnogo toga, ali se čini da ni jedan nije onaj pravi, originalni, koji vraća u detinjstvo.

Ukoliko želite da uživate u savršenom ukusu vrućeg, tek ispečenog hleba isprobajte ovaj recept i budite spremni da ćete hvatati svaku priliku i malo slobodnog vremena da ga ponovite.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 300 ml tople vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 7 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg kvasca)
  • 2 kašike maslinovog ulja (ili suncokretovog ulja)

Priprema:

U manju činiju sipajte toplu vodu (ne sme biti previše vruća). Dodajte šećer i kvasac, pa lagano promešajte. Ostavite da stoji 5-10 minuta dok se ne zapeni.

U veliku činiju stavite brašno i so. Dodajte aktivirani kvasac i ulje. Počnite da mesite rukom ili mikserom sa nastavkom za testo dok ne dobijete glatko testo.

Oblikujte testo u kuglu i stavite ga u blago nauljenu činiju. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da naraste 1-1,5 sat na toplom mestu dok se volumen ne udvostruči.

Kada testo naraste, lagano ga premestite na pobrašnjenu radnu površinu. Premesite ga nekoliko puta i oblikujte u željeni oblik (okrugli, duguljasti ili stavite u kalup za hleb).

Stavite oblikovano testo na pleh obložen papirom za pečenje ili u podmazan kalup. Pokrijte krpom i ostavite da naraste još 30-40 minuta.

Zagrejte rernu na 220°C. Pre nego što stavite hleb da se peče, napravite nekoliko rezova na površini nožem i, po želji, pospite malo brašna.

Pecite 25-30 minuta, dok hleb ne dobije zlatno-smeđu koricu. Da proverite da li je gotov, kucnite ga odozdo – zvuk treba da bude šupalj.

Izvadite hleb iz rerne i ostavite ga da se ohladi na rešetki barem 15-20 minuta pre sečenja.

Dodajte semenke (suncokret, susam, lan) u testo ili pospite preko za dodatni ukus i teksturu. Za mekšu koricu, tokom pečenja stavite malu posudu s vodom u rernu.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenela:B.S.)