Foto: Youtube Printscreen / Вкусно Просто Быстро - Домашняя кухня

NJAM, NJAM

Pravile su je i naše bake: Limun torta

U drugoj šerpi odmerite 300 ml vode, ostavite da proključa

Objavljeno: 17.01.2025. 14:44h

Sastojci (za 4 osobe)

Testo

150 g keksa

belance

mast za mazanje pleha

Fil

dva velika limuna

pomorandža

50 g gustina

dva žumanca

75 g šećera u prahu

šlag

3 belanca

prstohvat soli

90 g kristal šećera

Način pripreme

Rernu zagrejte na 180 stepeni, a pleh premažite mašću. Keks izmeljite, pomešajte s belancetom, stavite u pleh i pecite od 7 do 10 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi.

Koru od limuna izrendajte a sok iscedite, stavite u šerpicu, dodajte tome sok od pomorandže i po­mešajte s gustinom.

U drugoj šerpi odmerite 300 ml vode, ostavite da proključa, pomešajte sa sadržajem iz prve šerpe i kuvajte još koji mi­nut dok se ne zgusne.

Žumanca pomešajte s šećerom, dodajte dobijenom kremu i premažite preko ohlađene kore.

Od belanaca i so­li napravite sneg, u toku mešanja polako sipajte šećer dok ne dobijete penu. Šlagom premažite tortu i pecite još 15 minuta.

Vreme pripreme: priprema 30 minuta, pečenje 25 minuta

(Espreso/Krstarica/)