Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Vital Strategies

PAŽNJA

DOKTORI ZA RAK OTKRILI ŠTA NIKAD NE JEDU OD HRANE: To je ČISTO ZLO u tanjiru, navući će vam mnoge BOLESTI

Ove namirnica onkolozi izbegavaju da jedu za doručak

Objavljeno: 02.05.2024. 13:47h

Onkolog dr Elizabet Komen kaže kako pametno biranje hrane ne samo što doprinosi opštem zdravlju, već osobe koje se zdravo hrane ako i obole od maligniteta, imaju veće šanse za izlečenje.

Drastična promena ishrane ume da bude veliki izazov, i zato stručnjaci savetuju da krenete "manjim koracima" - upravo od doručka. Tome dodajte i čašu vode ujutro nakon buđenja i najmanje 10 minuta šetnje svakog dana, i uradićete puno za svoje zdravlje.

Ove namirnica onkolozi izbegavaju da jedu za doručak:

Mesne prerađevine

"Slanina i kobasice su čest deo doručka mnogih, ali ja bih se što više udaljio od ovih namirnica i koncentrisao se na nemasne izvore proteina", kaže Kamat, čija je specijalnost lečenje raka creva. On savetuje da se unosi što manje prerađenog mesa, jer je nauka uspela da pronađe vezu između ograničenja unosa ovakve hrane sa smanjenjem stope kolorektalnih karcinoma.

Takođe, dr Kamat kaže kako nije suština da uskratite sebi baš sve što volite i da ne postoji hrana u kojoj uživate i da ako baš ne možete bez ovakve hrane, da se njome slobodno počastite, na primer, za vikend, ali u umerenoj količini.

Gotova, zašećerena i visoko prerađena hrana

Onkolozi pre svega savetuju da se odreknete namirnica prepunih šećera, masnoća i nezdravih rafinisanih dodataka, i da se okrenete namirnicama prirodnog porekla, jer je za zdravu hranu najvažnije da znate ime svega što se nalazi na vašem tanjiru, što nije slučaj sa proizvodima punim aditiva.

To znači da treba da zaboravite na gotove žitarice i instant kaže, koje su prepune šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, koje stručnjaci za rak izbegavaju u širokom luku, jer između ostalog sadrže puno stabilizatora i pojačivača ukusa, koji mogu da imaju negativan uticaj na crevnu floru.

Loš izbor su i palačinke i vafli sa slatkim prelivima, kao i gotova peciva, nakon kojih ponovo brzo ogladnite, jer nemaju gotovo nikakvu nutritivnu vrednost.

Osim na izbor namirnica, onkolozi savetuju da pazite i na veličinu porcije, jer je gojaznost faktor rizika za nekoliko tipova raka.

(Espreso/Lepa&srećna/B.S./Prenela P.V.)