Palenta, Foto: Profimedia

morate da ptobate

SIROTINJSKO JELO KAO NAJZDRAVIJI DORUČAK NA SVETU: Recept za POSNU PALENTU će vas oboriti sa nogu

Ovaj lagani obrok popularan je i kod holivudskih glumica

Objavljeno: 15.04.2024. 12:01h

Kao najlaganiji dečiji doručak majke su oduvek spremale palentu, jer je dete dobijalo potrebne hranljive nutrijente. Ovaj lagani obrok postao je izuzetno popularan, a preporučuju ga čak i svetski nutricionisti i fitnes treneri avima koji vode računa o svom izgledu.

Dok su je neki ranije smatrali sirotinjskom hranom, palenta je danas redovno na meniju najbogatijih ljudi na planeti i holivudskih glumica. Palenta se pravi na jednostavan način, a u zavisnosti od afiniteta svako od nas dodaje sastojke koje voli pa ih tako kombinuje sa njom.

Srećna republika vam donosi recept za posnu palentu koja je savršen obrok za dane Vaskršnjeg posta koji je u toku.

foto: Profimedia

Sastojci:

250 g kukuruznog griza

400 ml vode

kašičica soli

kašičica posnog margarina

tucana ljuta aleva paprika

Preliv:

posni margarin

Priprema:

Sipati u šerpu vodu i sto i ostaviti da to poključa. Kada je voda proključala dodati margarin i smanjiti vatru postepeno a onda dodavati postepeno kukuruzni griz dok neprestano mešate. Palentu je neophodno kuvati dok se ne dobije određena gustina. Na drugoj strani u tiganju rastopiti posni margarin i ubaciti alevu papriku. Kada ulje prestane da pršti, skloniti ga sa vatre i time preliti posnu palentu koju smo već servirali u tanjir.

Bonus video:

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)