Bata Živojinović, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

IZNENADIĆETE SE

OVO O VELJKU BULAJIĆU I BATI ŽIVOJINOVIĆU SIGURNO NISTE ZNALI: Bili su VIŠE OD KOLEGA, 1 ime ih je ZAUVEK POVEZALO

Veliko prijateljstvo između legendarnog glumca i slavnog reditelja s vremenom je postalo još čvršće.

Objavljeno: 04.04.2024. 10:20h

Čuveni jugoslovenski reditelj Veljko Bulajić, tvorac antologijskih filmova "Kozara", "Bitka na Neretvi", "Vlak bez voznog reda", "Obećana zemlja" i drugih naslova, preminuo je u 97. godini.

Bulajićev omiljeni glumac bio je čuveni Bata Živojinović, kojem je poveravao glavne uloge u svojim ostvarenjima. Slavni glumac i legendarni reditelj negovali su svoj odnos i s vremenom postali mnogo više od kolega. Veliko prijateljstvo "krunisali" su onog dana kada je čuveni Bata dobio sina. Na izložbi "Bata u 90 slika", koja je otvorena u zgradi Borbe, može se videti upravo taj trenutak.

Malo ko zna da je Miljko Živojinović dobio ime upravo po ocu Veljka Bulajića.

Preminuo Veljko Bulajićfoto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

- Otac je tada služio vojni rok u Zadru u školi za rezervne oficire, i to artiljeriju. Kada je Bata završio obuku i položio sve ispite, Veljko Bulajić ga je pozvao da tokom nastavka vojnog roka snimi i film. Tada nije bilo ultrazvuka i nije se znalo hoće li biti dečak ili devojčica, pa roditelji nisu ni imali spremno ime. Posle je razgovarao sa Veljkom Bulajićem i poverio mu se da razmišlja koje ime da odabere za naslednika. Veljko mu je rekao: "Moj otac se zove Miljko i ako hoćeš da bude pošten, dobar čovek i da doživi duboku starost, daj mu njegovo ime." Majka je to prihvatila, iako u našoj porodici nije bio nijedan Miljko - ispričao je Živojinovićev naslednik.

Malo ko zna da je Miljko Živojinović dobio ime upravo po ocu Veljka Bulajića.foto: Aleksandar Jovanović Cile

U čuvenom filmu "Bitka na Neretvi" Bata igra komandanta Stoleta, a ovaj film nalazi se na listi najskupljih ostvarenja svih vremena. Snimanje i postprodukcija trajali su 18 meseci, finansirao ga je Josip Broz Tito, a čuveni Pablo Pikaso je dizajnirao plakat za ovo Bulajićevo remek-delo.

Bonus video:

(Espreso/Republika/Milica Bobinac Prenela: I.R.)