Svetogorska salata od tikvica u tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Sunčane Staze

ovo je i više nego dobro

MONASI U VREME USKRŠNJEG POSTA REDOVNO PRAVE SVETOGORSKU SALATU OD TIKVICA: Recept sa Hilandara - najukusnije jelo

Monasi u vreme Uskršnjeg posta redovno prave najukusniju svetogorsku salatu od tikvica po receptu sa Hilandara

Objavljeno: 03.04.2024. 11:37h

Iako je Uskršnji post uveliko u toku i svi većinom znaju šta će sebi da spremaju, a da bude raznovrsno i ukusno.

Ne smemo da zaboravimo da monasi prave najhrskaviju ribu na pirinču čiji ukus je božanstven. Lagano jelo koje će vas držati sitim i po par sati.

Priprema je jednostavna, a zbog sočnog preliva nema šanse da sebi to nećete spremiti u danima kada postite na ulju.

Za vas je sada tu svetogorska salata od tikvica monaha sa Hilandara koju ćete spremiti očas posla, a uz nju vam neće biti potrebno ništa sa strane, jer može da zameni svako kuvano jelo.

Seckanje tikvica za svetogorsku salata od tikvicafoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Sunčane Staze

Svi sastojci sa receptom su tu:

voda - 150 mililitara

tikvice - količina po izboru

jabukovo sirće - 20 mililitara

Seckanje belog luka za svetogorsku salatu od tikvicafoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Sunčane Staze

brašno - 4 kašike

beli luk - 2 čena

aleva paprika - 2 kašike

seckani peršun - 2 prstohvata

so - 1 kašičica

mleveni biber - pola kašičice

mešavina mlevenog kima - 1/4 kašičice

Prženje tikvica za svetogorsku salatu od tikvicafoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Sunčane Staze

korijander

komorača

Način pripreme:

Tikvice prvo operite, oljuštite, pa je isecite na tanke kolutove.

Posolite ih i ostavite 5 minuta da puste vodu.

Tikvice u solifoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Sunčane Staze

Samo malo da se navlaže kako bi se masa sa začinima lakše lepila za njih.

Komorač, korijander i kim sameljite. Za jednu tikvicu vam treba jedna četvrtina kašičice mešavine.

Začine, alevu papriku i brašno dobro promešajte. Zatim tikvice uvaljajte u smesu i pržite ih u ulju od koštica grožđa.

Beli luk i začini preko tikvicafoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Sunčane Staze

Sitno iseckajte peršun i stavite ga na dno činije, a preko njega pržene tikvice.

Preko njih dodajte seckani beli luk, pa sve prelijte mešavinom jabukovom sirćeta i vode.

Ostavite salatu 20 minuta, toliko da tikvice lepo upiju tečnost i začine.

Svetogorska salata od tikvica u činijifoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Sunčane Staze

Prijatno i uživajte maksimalno u ovoj salati monaha sa Hilandara.

Bonus video:

(Espreso/Recepti.com/Prenela: N.J)