Meteorolog Nedeljko Todorović, Foto: Espreso, Beta

vreme u srbiji

METEOROLOG TODOROVIĆ OBJASNIO ZAŠTO 20 STEPENI U MARTU NIJE ISTO KAO U APRILU: Otkrio i šta nas čeka narednih dana

Nedeljko Todorović, meteorolog, ističe da 20 stepeni 28. marta, ipak, nije isto kao 20 stepeni 28. aprila

Objavljeno: 29.03.2024. 13:34h

Pred nama su letnje martovske temperature, koje će se kretati i do 30. podeljka na Celzijusovoj skali. Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da će nam "osveženje" stići u utorak, a objašnjava i zašto martovskih 20 stepeni nije isto što i aprilskih.

Meteorolozi prognoziraju da će do ponedeljka biti pretežno sunčano i veoma toplo uz umeren, povremeno i jak vetar južnih pravaca sa maksimalnom temperaturom od 24 do 29 stepeni.

Nedeljko Todorović, meteorolog, ističe da 20 stepeni 28. marta, ipak, nije isto kao 20 stepeni 28. aprila.

foto: Zorana Jevtić

"Sunce je tada više na nebu i više energije pristiže na zemlju, samim tim ljudski organizam se više zagreva, za nekih 5-6 odsto više nego na današnji datum, iako je temperatura vazduha ista – zato što se vazduh zagreva posredno od zemljišta i onda zemljište kako energiju primi, tako izračuje i vazduh se zagreva", objašnjava Todorović.

Letnje temperature će, ipak, da se vrate na prolećne u utorak.

"Ponedeljak će biti veoma topao (do 30 stepeni), a u utorak i sredu će biti za nekih sedam do 10 stepeni svežije, odnosno manje toplo, sa 19-20 stepeni", rekao je Todorović.

I pored osveženja vreme ostaje relativno toplo, a pred kraj naredne sedmice temperatura će opet porasti.

Apsolutni dnevni temperaturni rekord zabeležen je 30. marta 1952. godine, kada je bilo 30 stepeni zabeležen u iznosu od 30 stepeni 1952. godine.

Bonus video: PRAVO PROLEĆE TEK STIŽE! Meteorolog Todorović otkrio kakvo nas vreme očekuje narednih dana, a za početak aprila najavio LEPE VESTI

(Espreso/RTS/Prenela: D.S.)