Najbolji recepti za najukusnije posne mafine, Foto: Printscreen/Youtube/Coolinarika_videorecepti

IDEJE ZA DORUČAK ILI VEČERU

3 SAVRŠENA RECEPTA ZA MAFINE BEZ JAJA I MLEKA: Idealni za Uskršnji post, brzi i jeftini (SLATKI I SLANI)

Ne zna se da li su ovi posni mafini bolji za doručak ili večeru

Objavljeno: 29.03.2024. 12:34h

Vreme je Uskršnjeg posta i ukoliko postite odličnu ideju predstavljaju mafini, koji se naravno spremaju bez sastojaka životinjskog porekla.

To što u njih ne idu mleko ili jaja ne znači da im je ukus gori. Neki bi rekli da su čak i ukusniji i redovno ih spremaju i van posta.

Sa njima možemo eksperimentisati i dodavati sastojke po želji ili one koje imamo u kući, uključujući različito povrće, ako pravimo slane, ili voće i orašaste plodove, ako pravimo slatke mafine.

Donosimo vam jednostavne recepte za mafine koji se spremaju brzo i jeftino.

Mafini sa spanaćem

Recept za posne mafinefoto: PRINTSCREEN/YT/FRISCHE REZEPTE

Sastojci:

2 čaše kukuruznog brašna

2 čaše belog brašna

4 kašike griza

3 čaše kisele vode

2 kesice praška za pecivo

100 ml ulja

200 g spanaća

kašičica soli

Priprema:

U dubljoj posudi pomešajte kukuruzno brašno, belo brašno, griz i prašak za pecivo, a spanać operite, prelijte ključalom vodom, pa kada omekša, na sitno naseckajte.

U suve sastojke dodajte ulje, kiselu vodu, spanać i so, pa sve zajedno promešajte. Smesu ostavite na sobnoj temperaturi da malo odstoji.

U kalup za mafine stavite korpice za pečenje, pa svaku napunite malo preko polovine.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200 C oko 15 minuta.

Proja-mafini

Recepti za najukusnije posne mafinefoto: Printscreen/Youtube/Coolinarika_videorecepti

Sastojci:

3 šolje pšeničnog brašna

3 šolje kukuruznog brašna

2 šolje obične vode

1 šolja kisele vode

1 šolja ulja

2 kašičice soli

1 prašak za pecivo

Priprema:

U dubljoj posudi pomešajte sve suve sastojke, pa onda dodajte vodu, kiselu vodu i ulje.

Sve promešajte žicom za mućenje ili varjačom.

Smesu možete da izlijete u pleh obložen pek papirom, a možete i da stavite u kalupe za mafine, u koje ćete prethodno staviti papirne korpice.

Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa pecite oko 20 minuta.

Čoko-mafini

Posni čokoladni mafini - jednostavni receptfoto: Printscreen/youtube/ Emily's Kitchen

Sastojci:

1,5 šolja brašna

pola šolje ili šolja šećera (ako volite slađe)

kesica vanilinog šećera

1 puna kašika kakaoa

kašičica sode bikarbone

kašičica jabukovog sirćeta

pola kašičice soli

80 ml ulja

šolja vode

Priprema:

Pomešajte sve suve sastojke, pa dodajte ulje, vodu i sirće.

Gotovu smesu sipajte u namazan i pobrašnjen kalup za mafine. Možete koristiti i papirne korpice.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 C stepeni, oko pola sata.

Ohladite i dekorišite po želji, a možete ih puniti borovnicama, višnjama, orašastim plodovima ili sličnim namirnicama, po vašem ukusu.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)