Ilustracija mlevenog mesa, Foto: PRINTSCREEN/YT/ DOZUS COOK

mmm, savršen ukus

NAJBRŽI RECEPT ZA POSNO ''MLEVENO MESO'' KOJE MIRIŠE NA PRAVI GURMANLUK: Sva čula će vam uživati u danima posta

Evo ideje kako da mnogim posnim, a biljnim jelima dodate onaj „mesnati“ šmek, a ujedno i dodatne proteine

Objavljeno: 18.03.2024. 17:10h

Recept je vrlo jednostavan – napravićemo hrskave mrvice veganskog „mlevenog mesa“ od tofua. Zašto od tofua? Tofu je idealan za razne primene upravo zbog toga što ima teksturu koja se može modifikovati, ali i neutralan ukus, pa ga začinima i raznim dodacima možemo učiniti da postane upravo ono što mi želimo. Osim toga, tofu je i namirnica sa sjajnim nutritivnim vrednostima i dosta proteina, pa je treba što češće uvrstiti u ishranu.

Hoćemo da napravimo nešto što podseća i ukusom i hranljivošću na mrvice mlevenog mesa? Hajde da se poigramo sa tofuom i to ćemo i dobiti! Nemojte očekivati da će ukus biti identičan mesu, ali će svakako biti fantastičan. Probajte i recept za posni moravski pasulj koji će okrepiti sva čula.

Potrebno je:

Blok tofua 250-300 g

2 kašike maslinovog (ili drugog ulja po želji)

2-3 kašike soja sosa

1/2 kašičice čilija u prahu (ako volite ljuto)

1 kašičica aleve paprike

1 kašičica dimljene slatke paprike

1 kašičica belog luka u granulama

3 kašike BBQ sosa (ili kečapa u koji ste dodali malo dimljene paprike)

50-60 g vode (mala šoljica)

Postupak:

Izrendajte tofu na krupne froncle pomoću rendi

Uzmite dublju posudu i u njoj pomešajte ulje, soja sos, čili, slatku i dimljenu papriku i beli luk u granulama

Dodajte rendani tofu u smesu sa začinima i dobro promešajte

Zagrejte rernu na 180°C, pripremite pleh sa peki papirom, pa preko njega sipajte začinjeni tofu i rasporedite ga ravnomerno po plehu u tankom sloju (vrlo bitno da bi bio hrskav)

Pecite tofu oko 25 min dok ne porumeni, ali ga kontrolišite i povremeno promešajte da se ravnomerno ispeče

Kada izvadite tofu iz rerne, stavite tiganj na umerenu vatru i u njega sipajte BBQ sos razmućen u malo vode. Kada se sos zagreje, dodajte u njega mrvice pečenog tofua i promešajte dok tofu ne upije sos. Sklonite sa vatre, probajte i korigujte ukus dodatnim začinima ako je potrebno.

Pripremljeno „dimljeno tofu mleveno meso“ možete koristiti na mnogo načina:

Dodati ga kao toping na jela sa pastom (za vege varijante bolonjeze ili karbonara paste)

Staviti ga u sendvič sa dodacima po želji

Uviti ga u tortilju zajedno sa pirinčem, pasuljem i salsom od povrća za fenomenalni plant based burito

Pojesti ga direktno iz tiganja…

Ovu sjajnu ideju za pripremu tofua sam otkrila dosta davno na sjajnom profilu @itdoesnttastelikechicken, kod preslatke Sem Trnbul.

Bonus video:

(Espreso/plantbased.telegraf/Tamara Đurić/prenela T.M.)