Jogurt, Foto: YOUTUBE/DELICIOUS HOME COOKING

pažnja

RUSKI MIKROBIOLOG OTKRIO ŠTA JE BOLJE JOGURT ILI PAVLAKA: Jedno je SKLADIŠTE BAKTERIJA a tek šta RADI VAŠIM CREVIMA

Zbog je pri izboru između kefira i jogurta, uvek bolje dati prednost prvom, ističe mikrobiolog

Objavljeno: 16.03.2024. 11:46h

Hrana je glavni izvor vitamina, minerala i korisnih bakterija. Mikrobiolog iz Rusije, Sofija Cvetikova, ističe da su bakterije mlečne kiseline najčešći probiotici koji pomažu u obnavljanju normalne mikrobiote. Zbog toga se proizvodi sa probioticima smatraju jednim od najkorisnijih za naša creva. Od njih treba izabrati one koji sadrže najveći broj bakterija.

To su pre svega kefir i pavlaka, dok je raznolikost bakterija mlečne kiseline u jogurtu manja. Zbog je pri izboru između kefira i jogurta, uvek bolje dati prednost prvom, ističe mikrobiolog. "Fermentisana hrana takođe sadrži velike količine probiotika, poput kiselog kupusa, kiselog povrća itd. Ne zaboravite da možete da fermentišete i voće. Za mikrobiotu, takav desert je skladište korisnih bakterija", kaže Sofija.

Jabuke, artičoke, borovnice, bademi i pistaći povećavaju količinu bifidobakterija kod ljudi, objašnjava mikrobiolog. Bifidobakterije se smatraju korisnim bakterijama, jer mogu da pomognu u smanjenju rizika od nastanka upale creva i poboljšanju zdravlja creva. Takođe je važno jesti namirnice bogate vlaknima. Vlakna predstavljaju gorivo koje je potrebno ćelijama debelog creva da pravilno obavljaju svoju funkciju. Ovo su namirnice bogate vlaknima:

foto: Profimedia

pasulj

sočivo

leblebije

brokoli

grašak

maline

artičoke

banane

jabuke

integralne žitarice

(Espreso/MONDO/T.V./Prenela P.V.)