Kralj Čarls, Foto: Profimedia

zanemećete

NAKON NESTANKA KEJT MIDLTON, OTKRIVENO KOLIKO TAČNO ZARAĐUJE KRALJEVSKA PORODICA: Ovo je PREVELIKI ŠOK ZA SVE

Tri glavna izvora monarhovih prihoda su kraljevska apanaža, vojvodstva Lankaster lična imanja i investicije

Objavljeno: 14.03.2024. 09:45h

Aktivnosti, kao i svakodnevni javni život članova Kraljevske porodice Velike Britanije pod velom je misterije. Od januara, kada je hospitalizovana, a zatim i operisana zbog problema sa abdomenom, javnost nema dovoljno informacija o princezi Kejt Midlton. Nedugo zatim otkriveno je i da kralj Čarls ima rak, ali ostala je misterija kakvu bolest ima Kejt, da li je dobro i gde se nalazi. U nameri da zauzda teorije zavere koje kruže, Midlton je objavila fotografiju sa decom na Dan majke.

Agencije AP, AFP i Rojters objavile su tu fotografiju, a kasnije je povukle, jer je izgledalo da je fotomontaža što je podstaklo dodatne sumnje šta je sa princezom i gde se ona nalazi. Juče se izvinila jer se sama poigrala sa fotografijom. Ujedno, juče je uslikana u vozilu kako napušta Vindzor, što nije smirilo javnost već se sve stavlja pod lupu, a pojavile su se određene teorije.

No, mnogi su se, usred ove bure oko Kejt Midlton i kralja Čarlsa, zapitali - A kako zarađuje britanska kraljevska porodica i od čega živi? Ovo je jedno od pitanja koja intrigira svetsku javnost. Kraljevska porodica ima višestruke izvore prihoda, a kraljica Elizabeta II je iza sebe ostavila više od 400 miliona dolara.

Elizabeta II i njen najstariji sin, Čarls, svojevremeno su najviše prihodovali od svojih imanja i novca koji dobijaju od parlamenta. Ali, milioni se slivaju i u džepove ostatka porodice. Tri glavna izvora monarhovih prihoda su kraljevska apanaža, vojvodstva Lankaster lična imanja i investicije. Britanski monarsi su od 12 veka vlasnici svih neobeleženih labudova, delfina i kitova u kraljevstvu, mada, kako se šale ekonomisti i stručnjaci za kraljevsku porodicu, od njih verovatno ne profitiraju baš mnogo.

foto: Profimedia

Kraljevska apanaža je godišnji prihod od vlade, koji de fakto pokriva troškove putovanja, reprezentacije, osiguranja, zaposlenih i održavanja kraljevskih palata i imanja. Podsećanja radi Elizabeta II je za fiskalnu 2016-17. dobila kraljevsku apanažu od 42.8 miliona funti. I što je najinteresantnije - ova suma je potpuno oslobođena od poreza. Kraljevska apanaža izdvaja se iz prihoda imanja i farmi, koje godišnje zarade stotine miliona funti. Većina odlazi u kasu britanske vlade, ali 15 do 25 odsto ide za kraljevsku apanažu.

Vojvodstvo Lankaster je važan izvor prihoda. Reč je o privatnim komercijalnim, poljoprivrednim i stambenim strukturama, koje datiraju od 1265. godine. Njeno Veličanstvo je u 2020. godini prihodovalo od Vojvodstva Lankaster, prema nekim procenama, 23 miliona funti. Od tog novca Elizabeta II je plaćala svoje privatne troškove, ali i privatne troškove onih članova kraljevske porodice koji preuzimaju deo zvaničnih dužnosti.

Škodski dvorac Balmoral, kao i Sandringam kraj Norfolka, su kraljičino lično vlasništvo. Nasledila ih je od oca i smatra ih svojim domom iako ih s vremena na vreme otvori za javnost. Elizabeta II je posedovala vrednu kolekciju poštanskih marki, brojnih umetničkih dela i portfolio deonica. Istina, brojni kraljičini poznati dragulji i nakit, kao i umetnička dela, zapravo su vlasništvo humanitarnog društva Fond kraljevske kolekcije (Royal Collection Trust). Kraljičin suprug, princ Filip, vojvoda od Edinburga, dobijao je godišnje 359.000 funti za finansiranje svojih dužnosti.

foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Dok je bio princ od Velsa, Čarls, i njegova druga supruga Kamila, tada vojvotkinja od Kornvola, takođe su živeli od kombinacije javnih i privatnih sredstava. Čak 90 odsto njihovih prihoda dolazilo je iz najstarijeg vojvodstva, Kornvola, osnovanog 1337. baš da bi bilo zvor prihoda za plemstvo i kraljevsku porodicu. Vojvodstvo Kornvol poseduje i brojne nekretnine i imanja, ostvrvca i farme, i zarađuje od njihovog iznajmljivanja.

Čarls i njegova porodica su npr. 2017. zaradili 20,7 miliona funti. Uz 1,3 miliona funti od kraljevske apanaže i 461.000 od različitih javnih institucija, to je solidna zarada. Sve te pare kraljevska porodica troši na plate zaposlenih, troškove putovanja i zaštitu. Oko 6.6 miliona funti odlazi Čarlsovim sinovima, prinčevima Vilijamu i Hariju, ali i u štednju. Naravno, sada će Vilijam kao princ od Velsa dobijati mnogo više novca. A pitanje je koliko i da li uopšte nešto dobija princ Hari. Doduše, Vilijam i Hari imaju i svoje privatno bogatstvo, koje su nasledili od majke, pokojne princeze Dajane.

(Espreso/Najžena/Slobodanka ćorić/Prenela P.V.)