Srpska torta "lotus", Foto: Printscreen/Youtube/ Tasty by Edita

savršenstvo

NAJLEPŠA POSLASTICA SA BELOM ČOKOLADOM I KEKSOM: Srpska torta "lotus" - recept naših domaćica je bez konkurencije

Srpska torta "lotus" je najlepša poslastica sa belom čokoladom i keksom, a pravi se po receptu naših domaćica

Objavljeno: 06.03.2024. 13:08h

Verovatno već razmišljate sa kojim specijalitetom ovog vikenda da iznenadite svoje najbliže.

Ne postoji ništa lepše nego kada se deca obraduju ukusnoj hrani, a još više ukusnim poslasticama.

Sama pomisao nam tera vodu na usta, a još kad se napravi i pojede, nema boljeg užitka.

Osim kolača koji svojom jednostavnošću i lakom pripremom ostavljaju bez teksta, a jedan takav je baš mađarski pod nazivom "Agnesa" - ni torte ne možemo da izuzmemo.

Naše žene su u tome vrsne, a sada je za vas tu srpska torta pod nazivom "lotus".

Spoj bele čokolade sa keksom ne može da se opiše rečima.

Podloga od keksa za srpsku tortu "lotus"foto: Printscreen/Youtube/ Tasty by Edita

Recept i potrebni sastojci:

Za podlogu:

maslac - 125 g

lotus keks - 300 g

Za fil:

lotus krem - 200 g

Pravljenje fila za srpsku tortu "lotus"foto: Printscreen/Youtube/ Tasty by Edita

bela čokolada - 200 g

slatka pavlaka - 300 ml

krem sir - 500 g (punomasni)

aroma vanile - 5 ml

šećer u prahu - 75 g

Filovanje srpske torte "lotus"foto: Printscreen/Youtube/ Tasty by Edita

Za dekoraciju:

slatka pavlaka - 150 ml (umućena)

lotus krem - 200 g

Tu je način pripreme:

Priprema podloge:

Samleti keks u multipraktiku, dodati otopljeni maslac i mešati dok se ne dobije lepljiva, kompaktna masa. Utisnuti u dno kalupa prečnika 22 cm (visine najmanje 8 cm) i staviti u frižider dok se priprema fil.

Preliv preko srpske torte "lotus"foto: Printscreen/Youtube/ Tasty by Edita

Priprema fila:

Otopiti belu čokoladu u mikrotalasoj, više puta po 30 s (nakon 30 s izvadite posudu iz mikrotalasne, promešate i vratite na još 30 s) i ostaviti 10 min da se prohladi.

U većoj posudi ručno umutiti krem sir sa šećerom u prahu i vanilom, zatim dodati otopljenu čokoladu i nastaviti sa mešanjem da se svi sastojci sjedine. Posebno umutiti slatku pavlaku pa je dodati u fil sa sirom.

Srpska torta "lotus"foto: Printscreen/Youtube/ Tasty by Edita

Sipati lotus krem u tankom sloju preko celog fila i nežno umešati špatulom tako da ostanu tragovi krema (poput mermera). Premazati fil preko podloge od keksa i ostaviti u frižideru preko noći.

Dekoracija:

Pažljivo skinuti obruč sa torte, poravnati špatulom i preliti otopljenim lotus kremom. Morate biti hitri, jer se krem brzo steže i mogu ostati tragovi od špatule. Napraviti ruže od slatke pavlake duž ivice torte i ukrasiti lotus keksom.

Lotus torta sa belom čokoladom je gotova.

Prijatno i uživajte u najlepšoj torti Srpkinja.

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)