Lenja pita, Foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

recept

LENJA PITA IZ STARE BAKINE SVESKE KOJA USPEVA ČAK I POČETNICIMA: Omiljeni kolač iz detinjstva gotov za POLA SATA

U zavisnosti od vrste jabuka, dodati šećera i cimeta po ukusu

Objavljeno: 27.02.2024. 20:01h

Lenja pita je jedan od omiljenih starinskih kolača koji se veoma jednostavno pravi, a takođe je i jeftin, s obzirom da većinu namirnica koje idu u kolač već imate u kući.

Donosimo vam jednostavan recept za starinsku lenju pitu koja uspeva čak i nesikusnim domaćicama.

Sastojci:

3 jajeta

250gr masti

foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

200gr šećera

200ml jogurta

500gr brašna

1 prašak za pecivo

1kg jabuka

cimet, rendana kora limuna (po želji)

Priprema:

Umutiti cela jaja sa mašću i šećerom, dodati jogurt i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dodati i narendanu koru limuna, pa testo podeliti na dva jednaka dela. Jabuke narendati, pa kratko prodinstati na šporetu, da uvri višak tečnost.

U zavisnosti od vrste jabuka, dodati šećera i cimeta po ukusu. U podmazan pleh razvući jednu koru, pa po njoj rasporediti nadev od jabuka. Zatim pokriti drugom polovinom testa i peći na 180 do 200 stepeni oko 40 minuta. Pita je pečena kada porumeni i kada se odvaja od ivica pleha. Pečenu pitu posuti šećerom u prahu i seći na kvadrate.

Bonus video:

(Espreso/BlicŽena/Prenosi A.M.)