Uprkos eksperimentu, Hamblin i dalje pere ruke sapunom, Foto: Profimedia

morate znati

POZNATI DOKTOR ODLUČIO DA SE NE TUŠIRA 5 GODINA: Eksperiment kome se totalno POSVETIO dobio potpuni obrt, sledi ŠOK

Doktor i predavač sa Jejla, Džejms Hamblin, sproveo je eksperiment na sebi tokom pisanja svoje knjige "Clean: The New Science of Skin". Fokusirao se na kožu i otkrio mnogo važnih lekcija kojih bi se trebalo pridržavati.

Objavljeno: 26.02.2024. 11:12h

Hamblin tvrdi da preterana upotreba sapuna može uzrokovati alergije, naglašavajući da su mikrobi prisutni u okolini i neće nestato tuširanjem. Veruje da su mikrobi neophodni za održavanje zdrave ravnoteže u organizmu, analogno s probavnim sistemom.

Uprkos eksperimentu, Hamblin i dalje pere ruke sapunom, ali ne upotrebljava šampone i gelove za tuširanje. Njegova nova filozofija higijene podstakla je promene u ličnim navikama, a voda ostaje važan deo nege.

Hamblin ističe povezanost između sapuna, kapitalizma i marketinških strategija. Ukazuje na jednostavnost hemijskog procesa izrade sapuna i ističe da je uvećanje potrošnje sapuna rezultat marketinških taktika koje podstiču ideju da više znači bolje.

Hamblin je takođe lansirao vlastitu kozmetičku liniju kao eksperimentfoto: Profimedia

Hamblin je takođe lansirao vlastitu kozmetičku liniju kao eksperiment. Iako nije prodao nijedan proizvod, ističe problem neregulisane kozmetičke industrije u SAD-u. Naime, proizvođači kozmetičkih proizvoda nisu obavezni prijaviti sastojke ili dokazivati sigurnost proizvoda FDA-u, što stavlja potrošače u rizik.

Osvrće se i na upotrebu dezinfekcionih maramica, tvrdeći da nisu neophodne za svakodnevnu higijenu. Ističe da dezinfekcija površina brisanjem nije efikasna i preporučuje redovno čišćenje vodom i sapunom.

Na kraju, Hamblin naglašava da marketinški pritisci i preterana potrošnja proizvoda za negu kože i higijenu ne doprinose nužno boljem zdravlju. Postavlja pitanje o opravdanosti takvih praksi u skladu sa naučno utemeljenim pristupom, ističući da manje može značiti više, prenosi "bigthink".

BONUS VIDEO:

(Espreso/ B92/ Prenela I.O.)