Torta Garaš sa belom čokoladom, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

ne postoji bolja od ove

STARE BUGARKE PRAVE NAJLEPŠU POSLASTICU: Torta Garaš sa belom čokoladom - recept ostavlja bez daha

Stare Bugarke prave najlepšu tortu Garaš sa belom čokoladom, a recept ostavlja bez daha

Objavljeno: 13.02.2024. 11:05h > 11:08h

Sutra je Dan zaljubljenih, a vaše jače polovine će se oduševiti ako im napravite raskošnu poslasticu.

Naravno, osim praznika, torte, kolači i drugi specijaliteti uvek dobro dođu na trpezi.

Znamo da Bugarke prave najbolji kolač sa višnjama i orasima, al sada je pred vama jedna najlepša kremasta torta.

Kada je naprave njihove stare domaćice sa tim nema greške.

U pitanju je Garaš torta sa belom čokoladom koja se topi u ustima pri svakom zalogaju.

Pravljenje Garaš torte sa belom čokoladomfoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

Ovo su sastojci sa receptom:

Za koru:

so - 1 prstohvat

belanca - 8 komada

vanila - 1 komad

orasi - 200 g, mleveni

šećer u prahu - 160 g

Kora za Garaš tortu sa belom čokoladomfoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

brašno - 2 supene kašike

Za krem:

rum - 1 supena kašika

čokolada - 400 g, bela

pavlaka - 200 g

maslac - 80 g

Za glazuru:

Pravljenje fila za Garaš tortu sa belom čokoladomfoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

pistaći - sirovi, oljušteni

čokolada - 100 g, bela

ulje - 1 kašičica

Ovo je priprema:

Kore od oraha pripremite na poznati način.

Fino samlevene orahe i pomešajte sa brašnom i vanilom.

Belanca umutite na sneg sa prstohvatom soli i u etapama dodajte šećer.

Smesu od oraha dodajte u belanca i pažljivo promešajte!

Filovanje Garaš torte sa belom čokoladomfoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

Kore pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Veličina pleha je 24 cm.

Stavljamo papir na dno i sipamo deo smese, prethodno podeljene na 4 dela.

Pečemo oko 10 minuta.

Za krem za tortu garaš izlomimo čokoladu u posudu, a pavlaku ugrevamo sa rumom.

Garaš torta sa belom čokoladomfoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

Prelivamo komade čokolade i mešamo dok se ne rastopi. Dodajemo maslac i ostavljamo da se ohladi.

Na tacnu sa obručem stavljamo koru i prelivamo kremom i tako ređamo do poslednje kore.

Zvršavamo kremom. Ostavljamo u frižideru minimum 4 sata.

Presek Garaš torte sa belom čokoladomfoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

Poslednji deo je čokoladna glazura. Čokoladu rastopimo i u nju dodajemo ulje.

Prelivamo hladnu čokoladnu tortu čokoladnom smesom.

Ukrašavamo tortu Garaš belom čokoladom pistaćima.

Uživajte u ovom receptu Bugarki.

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J.)